Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Skyfire - Kineski visokobudžetni film katastrofe

Kineski filmovi katastrofe nisu tako česta pojava. Ipak, Tian · Huo jeste najsvežiji dokaz da kineska kinematografija i u ovoj sferi sve manje (ako uopšte) zaostaje za holivudskim žanrovskim pandanima. 

Gledajući ovaj film, nekako se nameće poređenje s Jurassic Park. Samo što nisu u pitanju dinosaurusi, oko kojih gramzivi šefovi grade zabavni park, već je sada u pitanju ekskluzivno odmaralište za "adrenalinske turiste", na obroncima ostrva u čijem se središtu nalazi veliki vulkan. Dakle, priča manje-više ista, već po 100 puta ispričana, ali dovoljno patetično-imaginativna da olakša gledaocima vreme provedeno uz ovaj izdanak. Čak bih rekao i bolje izvedeno nego Volcano ili Dante's Peak, filmovi A-holivudske produkcije na zadatu temu - erupcije. Uostalom, reditelj ovog kineskog filma i jeste Amerikanac - Simon West, dokazano poznavalac žanrovskih uzusa, od Lara Croft: Tomb Raider preko The MechanicThe Expendables 2, pa do Stolen i Wild Card.  

Zašto se West odlučio za Kineze? Možda odgovor treba tražiti u njegova poslednja dva ostvarenja iz 2017. godine - StrattonGun Shy - koja su prilično bedno prošla među merodavnima, s obzirom na reditelju reputaciju. S ovim, novim ostvarenjem, West kao da se uzdiže iz mrtvih, mada je i dalje primetno da postoje "rupe" koje bi valjalo zakrpiti ako se želi napraviti ostvarenje za dugo spominjanje.

Meng Li je mlada "vulkanološkinja", unajmljena sa svojom ekipom da za potrebe pomenutog tajkuna nadgleda bezbednost na inkriminisanom ostrvu. Iako se prvobitno misli da je bezbednost na zaviidnom nivou, vulkan proradi i, naravno, izazove haos. Tajkun ne želi da sluša upozorenja Meng Li i njene ekipe, pa mrtvih ima na sve strane. Paralelno s ovim "katastrofičnim" nivoom priče, teku i one "intimne", bilo da su vezane za pomućeni odnos između Meng, čija je majka poginula u jednoj pređešnjoj erupciji i njenog oca, takođe vulkanologa, ili njene mlade tek isprošene saradnice i njenog momka. Ima tu još dovoljno patetike za sve i svakog, tako da se može reći da je likovima posvećeno dovoljno pažnje da ne budu tek tako prisutni. Što je, svakako, odlika "filmova s aspiracijom". 

Dakle, film za ljubitelje pomalo zaboravljenog žanra katastrofe, prvi kineski visokobudžetni film u tom žanru. Dovoljno da privuče filmofile... Ne očekujte previše i dobićete dovoljno!

  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    18.12.2021. 14:26
    Ok film
  • dzindzin16
    eXtreme member
    23.02.2021. 20:26
    Specijalni efekti na momente odlicni, na momente kao u igrici.Trude se Kinezi, trude Mozda neko od njih i zatrudni od truda.Ma sta pricam ja!?!Da sam znao(moja odgovornost za manju informisanost) da ovde glumi 99.9% Kineza i da je takodje u tom procentu i jezik filma, ne bih ovo ni pokusavao.Sta da kazem?Trude se Kinezi i nije ovo bas djubre, cak sta vise.Ima lepih kadrova, ima dobre avanture ali ima i svega onoga, zbog cega neke filmove "ubrzavam" na daljinskom, sto je slucaj i sa navedenim od polovine filma.Hvala na prevodu
  • titlovi.com
    Approval team
    13.01.2021. 23:33
    Prijevod je uradio Black Raven 👍
;

{{message}}

{{item.title}}