Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Boys from County Hell - Bagerom na vampire

Kod pisanja osvrta postoje neka nepisana pravila. Uglavnom se piše osvrt na nove naslove. Filmove i serije koji su zanimljivi jer su se tek otvorili na streamu, ili u kinima. Naslovi o kojima se još ne zna puno pa bi svi htjeli znati isplati li se potrošiti vrijeme na neku seriju, ili novac za ulaznicu za neki film. Odmah iza, ili ispred toga su naslovi oko kojih se podiglo puno buke, šušura, hypea kako je sada moderno kazati. Kod komercijalnog, plaćenog pisanja takvi naslovi imaju prednost. Sada, za vrijeme kada je Covid-19 utišao i smanjio produkciju u kinima, hype uglavnom podižu naslovi sa stream servicea, poput Netflixa ili HBO. No pravila su tu da se krše. Film o kojemu pišem osvrt spada u mala osobna zadovoljstva. Tu i tamo si dam oduška pa pišem o filmu koji je imao na mene dobar utisak a ne spada u kategoriju filmova o kojima se inače piše. Kod mene to bude najčešće crnjak! Ili crna komedija, ili crna horror komedija kao ovaj naslov - Boys from County Hell.

Malo zabito irsko mjesto Six Mile Hill nije poznato po baš ničemu. No povremeno tu zalutaju turisti, jer je navodno Bram Stoker ovdje dobio ideju za napisati remek djelo svjetske književnosti- horror Dracula. U lokalnom pubu prigodna imena The Stoker, Eugene -Jack Rowan  i William - Fra Fee, mame turiste da im plaćaju piće. Oni ih zauzvrat vode u pusto polje van grada gdje ispod gomile kamenja po legendi leži drevni krvopijac Ahbartach. Uskoro se gradi zaobilaznica pa ta hrpa kamenja bude srušena i grad više ne bude na meti zalutalih fanova Brama Stokera. No kada ekipa šljakera nakon rušenja nadgrobnog kamenja oslobodi drevnoga vampira, cijeli je grad u opasnosti. Kako savladati drevnog krvopijca? Svjetlost, sveta voda ili bager? Ili kombinacija svih poznatih i nepoznatih sredstava, redom dozvoljenih kada je riječ o spašavanju vlastite kože. Ahbartach je po svemu teži protivnik od mističnog transilvanijskog vampira. Neće svi preživjeti tešku noć koja se nadvila nad Six Mile Hill...

Možda bi ovaj film valjalo preporučiti fanovima Ghostbusters? Ne bih se složio. Prije bi rekao da bi se film mogao svidjeti obožavateljima filma Shaun of the Dead. Ono što se meni svidjelo je kombinacija pametnih i smiješnih dijaloga s horror scenama. Nije to ipak parodija na vampire u stilu What We Do in the Shadows? Više je u stilu horrora poput An American Werewolf in London! Uglavnom, važno je da u filmu ima dosta scena koji usta razvuku od uha do uha.

Meni je zanimljiva priča o samom filmu. To je jedan od filmova koji je porođajne muke prošao kroz čitavu deceniju. 23. lipnja 2012, kratki igrani film autora i pisca Chrisa Baugha prikazan je u Queen's Film Theatru - London. Producent, Baughov prijatelj Brendan Mullin, film je zamislio kao cjelovečernji igrani uradak. No desetak je godina trebalo da se skupe pare za cjelovečernji igrani film. Na kraju je film koštao svega 3,000,000 dolara, a glavnina je produkcije na firmi Six Mile Hill, što znači da su se novci namakli privatnim kanalima i velikim samoprijegorom. Nije ni čudo da je film pripreman čak deset godina. No bar je Shudder uletio s produkcijom u USA/Canada, tako da dvojac Mullin /Baugh bude nekako vratio uloženi skrpani budžet. Mada se u filmu moram priznati ne vidi da je riječ o niskobudžetnom filmiću. Izgleda dosta dobro, sve od kamere i spec. efekata, do jako dobre muzike i soundtracka – The Saw Doctors. Oni su radili soundtrack na American Women. Zanimljivo da je naslov filma uzet iz pjesme Poguesa – Boys from County Hell s njihova albuma prvijenca Red Roses for Me.

Za kraj osim naravno preporuke za sve ljubitelje otkačenih crnohumornih horrora i par zanimljivosti:

Ahbaractov grob jeste gomila kamenja i postoji u mjestu Slaghtaverty Dolmen. Lokalci ga zovu "The Giant’s Grave". Teoriju da je inspiracija za Draculu Brama Stokera bio upravo Ahbaract, pripisuju Bobu Curronu, piscu i predavaču na Ulsterkom fakultetu u Coleraine. No teorija je jedno a stvarnost je da je film Boys from County Hell veoma zabavan. Dobri glumci, solidna priča i hrpa dobrih štoseva. Bonus je odlična muzika, što ne čudi s obzirom na to da je to irski film. Tko voli nek' izvoli. Meni je prijalo, a ako ispadne da sam pristran, nemojte zamjeriti. Ja sam film i preveo, pa sam možda i malčice subjektivan. Ljubitelji crnohumornih horrora naprijed, ostali po volji.

  • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • dzindzin16
    eXtreme member
    18.05.2021. 13:39
    Da su na primer odustali od bilo kakve komedije i pokusaja da se publika nasmeje i zabavi i da su se vise fokusirali na to da iskoriste ovu pristojnu atmosferu zabiti, mozda bih i mogao da kazem da film eventualno treba pogledati.Ovako...   Hvala na prevodu
  • zokilaki
    member
    16.05.2021. 12:01
    Ocjena na IMBD 6.0..znači gledljivo..meni "jedva".
  • puppet_master
    eXtreme member
    11.05.2021. 19:38
    I meni je bio dovoljno interesantan, povremeno zabavan, najviše zaslužan ipak šarm likova. Ostalo je već rečeno, pa da se ne ponavljam.
;

{{message}}

{{item.title}}