Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Innocent - Netflixov kralj krimića

Harlan Coben je vjerojatno pisac s najviše ekranizacija na Netflixu. Bar u zadnje dvije godine. Sve je počelo sa Safe (2018), potom The Stranger (2020). U 2020. godini ide još i The Woods, da bi se ove godine 30. travnja otvorila nova thriller serija El inocente, pošto je španjolska ekranizacija. Nije da je neobično da Coben bude ekraniziran na ne-engleskom govornom području. The Woods je bila poljska ekranizacija. Ako bi uspoređivali baš The Woods lani i El inocente ove godine, prednost bi bila na strani Španjolaca. Dosta je bolja ova španjolska ekranizacija. Uostalom Španjolci vladaju TOP 10 Netflixom. Datuma 19.5.2021 otvara se na Netflixu druga sezona ¿Quién Mató a Sara?? Tako da budu istovremeno dvije španjolske thriller serije u TOP 10.

O čemu se radi u El inocente?

Teška noć u noćnom klubu završi kobno za mladoga Mata – Mario Casas. U naguravanju ispred noćnog kluba, on ubija mladića Dania i završi četiri godine na robiji. Nakon izlaska iz zatvora zapošljava se kod brata u firmi. Prošlost se povremeno vraća, no stvari po Matea krenu na bolje. Njegova djevojka Olivia – Aura Garrido zatrudni. Mladi par bira mjesto gdje bude zajedno živio, kada Olivia hitno mora otputovati u Berlin. No nakon par dana Oliviji se gubi svaki trag a Mat kreće u potragu za nestalom djevojkom. No sve je više jasno da Matova prošlost nije ništa u usporedbi s Olivijinom mračnom ostavštinom iz mladosti. Mafia, tajne službe i stranci koji redom bivaju upleteni, čas na jednoj čas na drugo strani. Da li mladi par može pobijediti nevolje kojima se ne nazire kraj? Utvare iz prošlosti se pojavljuju jedna za drugom. Svatko ima svoje ciljeve, a svi su upetljani...

Idealna serija za binđanje. Osam epizoda od kojih svaka nudi više pitanja no odgovora. Osim osme dakako, jer je u pitanju mini-serija. Što je odlično, jer nema nastavaka. Kud je Coben kompliciran za pratiti, još da ima i nastavaka, tko bi to mogao posložiti. Ovako, sve se rješava na kraju. Kako tko bude zadovoljan s razrješenjem, to je već druga stvar. Coben je pisac kojega nije baš lako ispratiti s pričom. El inocente skače iz prošlosti u sadašnjost, flashevi sijevaju na sve strane. Svaku epizodu narativno otvara drugi lik, oko kojega se radnja vrti u nastavku epizode. Dobro je to i zanimljivo napravljeno, ako uspijete ispratiti. Zato je najbolje odgledati sve u komadu, no ni to nije garancija da budete baš stalno u toku. Podradnji i obrata ima po nekoliko u svakoj epizodi. Za ljubitelje napetih krimića odlična stvar. Uz to Harlan Coben nema pretenzija da ide izvan okvira žanra. Drži se strukture thrillera od početka do kraja. Tako da je tempo ono što odlikuje njegove ekranizacije. Nema praznoga hoda, jedno razrješenje donosi nove zagonetke. Ono što sam već napisao u osvrtu na The Stranger je da Coben ima jako puno likova i podradnji. Neki završe i u slijepom rukavcu. Nisu baš silno bitni za samu priču. El inocente plakat i čitava prva epizoda daju naslutiti da je Mateo Vidal osoba oko koje se sve vrti, koji je centralna figura ove thriller serije. Međutim, ipak nije tako, Olivia Costa je osoba oko koje se vrti čitava serija. No to s ničim ne umanjuje vrijednost ove solidne thriller serije. Solidne, no ne nekakvoga remek djela za sva vremena. Harlan Coben je pisac krimića, a ne veledjela koje nastaju čitavu deceniju. On je tu da nas zabavi, a ne umori. 

Ako vam se svidjela ova mini serija, par dobrih vijesti za vas! Čak četrnaest knjiga Harlana Cobena bude realizirano na Netflixu. Autor je potpisao višegodišnji i višemilijunski ugovor za ekranizaciju svojih thrillera s Netflix Internationalom. Ideja je da serije budu ekranizirane u raznim zemljama, na raznim jezicima. Nakon poljske ekranizacije The Woods, uslijedila je ovogodišnja španjolska El inocente s velikom španjolskom zvijezdom Mariom Casasom. Tijekom godine ide francuska ekranizacija Disparu à jamais ("Gone for Good") s velikom francuskom mladom zvijezdom Nicolas Duvachuelleom - "You Honor". A već se snima i "Stay Close" na engleskom jeziku. Cobena koliko vam srce želi, naravno ako ste njegov ljubitelj. 

Ja nisam možda njegov vjerni čitatelj, no zato sam pogledao sve nabrojane ekranizacije. Ne sumnjam da budem pogledao i ove najavljene. Nije zahtjevno za gledanje, niti budem pamtio godinama. No zabavno i prihvatljivo za binđanje svakako jeste. El inocente možete preskočiti, no ako volite niskokalorične thrillere ne vidim razloga da to učinite. Serija je dovoljno zanimljiva, pa ako se odlučite da je pogledate, nećete biti razočarani. Oni pak koji su skloniji velikim umjetničkim djelima ipak ne bi trebali posegnuti za daljinskim.

  • Komentari (8)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • bgvracar
    Senior translator
    22.04.2023. 20:46
    Mislim da nema smisla imputirati ljudima kojima je ova serija zabavna, da je to zato što ima scena nasilja nad ženama. Kao da je to jedino što se dešava u istoj i kao da smo ih jedva dočekali?!? Zamisli samo, scene nasilja u trilerima. Otkud sad to? LOL Uz to, radi se o ekranizaciji bestselera jednog od najtiražnijih pisaca trilera u svetu, pa se nešto ne sećam da se digla nekakva halabuka kad je ovo ostvarenje ugledalo svetlost dana. Možda su za ljude sa osetljivim želucem više neki drugi žanrovi (komedija, drama, romansa...). Ja lično, baš i ne spadam u sortu osetljivih biljčica. Wink
  • pacuha
    member
    13.10.2022. 21:21
    Po meni, El inocente ima sve odlike vrhunske serije, ali mi se osobno ne sviđa, i ne slažem se sa gornjim komentarima.
    Pogotovo sa bgvracarom. Serija je niti laka za praćenje, i nije ni mrvicu zabavna. ( Ukoliko jnekom nije zabavna tolika količina nasilja nad ženama, za koju ne pamtim da sam u tom razmjeru vidio u nekom filmu ili seriji.)  Pogotovo su indikativne super realistično snimljene scene nasilja.  Mario Casas svojom kvalitetom "drži" seriju, makar osobno mislim da je on sa svojim kvalitetama zalutao u ovaj projekt.
    Chears
  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    01.10.2021. 19:51
    Slozio bih se u svemu sa bgvracar . Voleo bih da robin 12345 postavi kao preporuku srednje i visoko kaloricne kriminalisticke triler serije.
;

{{message}}

{{item.title}}