Zašto je Alien: Covenant baš dobar film

Ovo je ozbiljan film!

Konačno se i to desilo - Alien: Covenant stigao je u ovdašnje bioskope. Mnogi su se pitali šta je Ridley Scott ovaj put spremio, jer pređašnji (2012) Prometheus baš i nije naišao na preveliko oduševljenje ljubitelja franšize (ako je uopšte i bilo bilo kakvog oduševljenja). Ali, odgledavši Alien: Covenant, film koji zapravo predstavlja nastavak Prometheus, može se reći da se Ridley baš potrudio, i da su sve rupe koje su fanovi Ripley osetili u pređašnjem delu, sada poprilično popunjene, te da ovaj novi film sasvim dobro paše uz "masterpeace-ove" žanra koje nam je Sigourni ostavila u amanet (dobro, bar AlienAliens, dok je Alien³ ipak znatno slabiji).

Meni se nekako zaista nameće pitanje - zašto je Alien: Covenant toliko bolji od Prometheus? I, nemam objašnjenje za to, osim da je ono bila jurnjava za novcem, a ovo "naknadna pamet". Ovaj film je, jednostavno, nesrazmerno puta bolji od Prometheus, da svako poređenje postaje suvišno. Autori, a pre svega Ridley, ovde su ponovo postigli onu klaustrofobičnu atmosferu jeze, tako dobro prikazanu u Alien, tako da se sasvim lepo mogu porediti "Covenant" i "Nostromo".  Kada se tome doda i da u novom filmu postoje i oni akcioni elementi koji su učinili da i Aliens bude to što jeste, dolazimo do sasvim logičnog sleda događaja po kome je Ridley napravio "gemišt" prvog i drugog filma franšize, što je i više nego dovoljno da Alien: Covenant zasluži sva priznanja kojima se ponosi "Alien" franšiza.

Naravno, ostaje nam da vidimo kako će se stvari dalje razvijati - u sledećim filmovima, koji treba da podmire periode između događaja opisanih ovde i onih u originalnom Alien. Oni koji vole da cepidlače, mogli bi možda da prigovore što ne postoji malo više scenarističkih "logičnosti" kada je reč o "vremenskim razmacima" između poslednja dva filma i onih sa Sigourni. Tu, pre svega, mislim na "tehnološku" koncepciju filma snimljenog 1979. godine, čija se radnja hronološki dešava stotinjak godina nakon događaja opisanih u ovim filmovima u kojima je glavni lik Michael Fassbender, a snimljenih skoro četrdesetak godina kasnije.

Sve u svemu, put pod noge i gledajte ovaj film na velikom platnu. Vredi! S nestrpljenjem očekujemo sledeći Alien film...

P.S. Ovo je treća blokbasterska premijera u petom mesecu. Od tri, dve imaju zaista velike ocene - ovaj film i Guardians of the Galaxy Vol. 2. Podbacio je samo King Arthur: Legend of the Sword. Šta to može da govori - da Holivud i dalje može da napravi baš dobar film, ali da baš uvek to i ne želi. U čemu je stvar?

 • Komentari (28)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Atrahasis
  Junior translator
  15.08.2017. 01:51
  Evo ja znam baš svaki detalj o svim filmovima iz Alien (Tuđin) franšize ili sage (kako je kome drago) i pored svega što znam, i dalje smatram da Alien Covenant ili Tuđin: ZAVET nije dobar film. Prometej ga nadmašuje u svim kategorijama. Prometej, originalni Tuđin i Kameronov nastavak su jedini kvalitetni filmovi ove franšize. Finčerov treći deo već uvodi serijal u fazu opadanja koja kulminira sa četvrtim delom koji je nekakva groteskna parodija (ili tako nešto)... Da se razumemo i Prometej ima na tone narativnih grešaka, a o konstrukciji likova da i ne govorim, ali i pored toga, taj naslov uspeva da održi element misterije koji je prisutan u prvom Tuđinu. E, ovaj nskorašnji nastavak, taj element misterije u potpunosti baca u blato... Ceo serijal filmova preteča (prequels) čini se nepotrebnim. Ako sumnjaš u moje znanje o Alien filmovima, pitaj šta god te zanima... [učitaj cijeli komentar]
 • AcaNDr
  The Legend Of
  14.08.2017. 20:57
  Sigurno ću trošiti vreme i ubeđivati nekoga zbog čega mi je neki film loš, umesto da to vreme posvetim svojoj deci   Tako da... [učitaj cijeli komentar]
 • Ingwarmar
  Senior translator
  14.08.2017. 14:50
  Svakako, nema loše namjere ni u čemu. Isprike ako išta zvuči pretjerano, ali vjeruj, nije. Ja samo volim kada ljudi govore stvari iza kojih mogu stati, I kada objasne kako su došli do određenih zaključaka, to je sve. Naravno da moje riječi neće ništa promijeniti, ali sam se bar nadao da će netko od onih koji nešto stvarno znaju o filmu, shvatiti što sam htio reći. Pozdrav!