Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Spider-Man: No Way Home - Nostalgija...

Najnoviji Spider-Man: No Way Home jeste film prvenstveno namenjen onima koji imaju nostalgično sećanje na ovog superheroja. U ovom filmu radnja je tek onako - uzgredna - dok emocije vrcaju u susretu... e pa sad... možda i jeste spojler, ali svako ko je video glumačku postavku zna da se... (nemojte čitati dalje ako niste)... u njemu pojavljuju i Tobey Maguire i Andrew Garfield. To jest, ne samo da se pojavljuju, već igraju i značajnu ulogu, stavljajući ovaj film u rang najvažnijih kada se govori o pojamnosti Marvelovog multi-verzuma, objašnjavajući kako sve prethodne "besmislenosti" raznih remakeova ovog superheroja, ali i čineći da se konačno "shvati" kako bi mogla da funkcioniše cela priča na iole smislenom nivou, primenljivo i na ostale filmove superherojske provinijencije ("Ko su The Avengers, jel to neki bend?", replika ravna besmrtnosti!)

Na početku Spider-Man: No Way Home razotkriven je Spider-Manov identitet. Sad svi znaju ko je Peter Parker, što predstavlja problem, jer javnost ne zna za milost. Znatiželjnici ga proganjaju na svakom koraku, a nisu retki ni oni koji smatraju da je Mysterio mnogo veća faca nego Spajdi (potrebno pogledati Spider-Man: Far from Home). Hajku na Spajdija predvodi, naravno, nadobudni vlasnik "Daily Bugle". Već očajan zbog svega što mu se dešava u "otkrivenom" životu Peter Parker se obraća Doctor Strange-u za pomoć - da baci neku magiju i vrati vreme u doba kada niko nije znao da je Peter - Spajdi. Međutim, to znači da će ga zaboraviti i njegova voljena MJ. Problem...

Usled Spajdijeve neodlučnosti, magija Doctor Strange čini da se otvore vrata multiverzuma, te da u OVU sadašnjost doplovljavaju kreature nekih drugih svetova, kao što su Green Goblin, Electro, Sandman, The Lizard... Vremenski portal se mora zatvoriti, a ovi "nesrećnici" vratiti u svoje doba... i filmove...

U principu, najveći problem Spider-Man: No Way Home jeste to što da bi potpuno uživali u njemu morate pogledati prethodno baš dosta filmova o Spajdiju, bilo ko da ga je glumio. To je već dosta ograničavajuće, a ako svemu dodate i prilično filmova iz serije o "Osvetnicima", zaključak jeste da je reditelj Jon Watts nekako napravio delo koje je namenjeno prvenstveno onima koji sve sage o Spajdiju "drže u malom prstu", pa tek onda... eventualno... za one koji su bar gledali prethodna dva filma sage koje je režirao - uz već spomenuti Spider-Man: Far from Home, tu je i Spider-Man: Homecoming. Mada je prilično "umanjujuće za konačnu ocenu" ako ne znate i šta su kao Spajdi radili Tobey Maguire i Andrew Garfield.

E, sad, ko se u svemu tome snađe, a u glavi ima sećanje na sve ono što se dešavalo od 2002. godine i Spider-Man, može da bude baš zadovoljan. Ako baš i niste previše intimni sa silom zvanom i Spider-Man 2Spider-Man 3, kao i The Amazing Spider-ManThe Amazing Spider-Man 2, onda ovo, možda, i nije film za vas. A, ako ima neko ko je još gledao i "najoriginalnijeg" The Amazing Spider-Man iz 1977. godine - nek se javi!

 

 

  • Komentari (37)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Black Raven
    Translator
    16.03.2022. 10:59
    Vrlo dobar. Ocena 7/10. LOL

    Ovom filmu je mana jer je predugačak 
    i ima mnogo glupih a nepotrebnih scena 
    (borba Spajdija protiv dr Strejdža je užasna, 
    glupa i predugačka, i protiv Goblina isto glupa...). 

    Definitivno pogledati ovaj film. Thumbs Up
  • JoxerTM
    eXtreme member
    15.03.2022. 11:22
    Dovršio gledanje, nije nikakav promašaj decenije.
    Istina, scenarij je prepun bezvezarija i neće se iznutra nešto dugo pamtiti.

    Ali film spašava humor kojega kronično nedostaje u drugim holivudskim mejstrimušama.
    Uz to lijepo je vidjeti (skoro) svu spajdermen ekipu unazad dva desetljeća na okupu, a da među njima nije iritantna svinja spajdi iz crtanog.
    Također se gledatelja ne tlači sa repom i hip hopom tokom filma, ostavljena je nekakva odurna "recitacija" za završetak kad će većina ugasiti (osim onih koji će čekati nebitne postcreditcs scene, imaju dvije).
    CGI je očekivano napucan maksimalno iako po običaju postoje neke situacije gdje su pokreti neprirodni, ali ajde, superheroji ni ne trebaju prirodno kretanje.
    Čudno je da kamera tokom akcijskih scena često nije išla u perspektivu iz videoigara s obzirom da je film Sonyjev izdanak. Ne kažem da je to loše, meni je to ispalo dobro, ali pitam se bi li drugačije ispalo bolje.

    Nije ovo nikakav promašaj nego film za zabavu koji će tu zabavu i isporučiti.
    Posebno ljubiteljima Petera Parkera.
    Gledati.
  • 15.03.2022. 09:17
    Prevod odličan ali film promašaj decenije..... gubljenje vremena na kvadrat.
;

{{message}}

{{item.title}}