Stay Close - Tajne iz prošlosti

Podnaslov je toliko tipičan za Harlana Cobena, da vrijedi za sve njegove ekranizacije do sada. A vjerojatno i ubuduće. A samo na Netflixu ih je do sada realizirano osam. Kraj se ne nazire, jer je popularni pisac krimića, potpisao petogodišnji ugovor s Netflixom. To je otprilike još šest serija, koje uglavnom imaju istu poveznicu - tajne iz prošlosti. Pošto je i ovo tipični Harlan whodunnit uradak, moram pažljivo napisati kratki siže, da ne spojlam. A to nije nimalo lako, jer čak i sporedni likovi, a likova aktivnih ima bar jedno tridesetak, imaju neku svoju tajnu. Doduše, opet tipično za Harlana, većina tajni su slijepe ulice. Ne vrijede puno za tu neku osnovnu potku, koja se gubi, vraća, pa skreće, pa se gubi, pa vraća...

Malena mjesta uvijek kriju neke svoje tajne, a većina mještana izgleda da su u nekom trenutku učinili nešto za što ne žele da drugi znaju. Tako i Megan - Cush Jumbo, neposredno prije svoga vjenčanja za čovjeka s kojim živi petnaest godina i ima troje djece, ugleda poznato lice iz svoje prošlosti. Malo pomalo prošlost se vraća po Megan, te ona mora raščistiti prijetnje iz burne prošlosti da ne bi ugrozila svoj savršeni život majke iz predgrađa.

Lokalni paparazzi Ray Levine - Richard Armitage, nikada nije uspio zaboraviti svoju davno izgubljenu ljubav. Vrijeme provodi u sitnim poslićima i pijančevanju. Kada razvije snimke s foto aparata kojeg nosi i u noćni klub, shvati da je nehotice u šumi uslikao nestalog lokalnog mladića Carltona. Fotografije ubaci u policijski automobil anonimno, a slike stignu na stol inspektora Brooma - James Nesbitt, koji je zadužen za potragu za nestalim sinom lokalnog bogataša. Inspektor Broom je prije 17 godina u istoj šumi istraživao nestanak Stewarta Greena, no nikada nije saznao što se Stewartu dogodilo. Da li se nestanak mladoga Cartlona može povezati s davnašnjim nestankom Stewarta? Zašto je datum potpuno isti, samo je razlika u tih 17 godina? Na to i na bezbroj drugih pitanja, dobit će te odgovor ako pogledate svih osam epizoda mini serije koja se na Netflixu otvorila točno na zadnji dan 2021. godine, 31 prosinca....

Pošto je kod Harlana Cobena baš svaka epizoda prepuna zagonetki, nisam vam otkrio gotovo ništa. Svaki lik, čak i teenageri skrivaju neku tajnu vezanu za zbivanja na ekranu. Neki naravno imaju i niz tajni, neke su bitne a neke nimalo. No to je Coben, podradnji ima za još dvije serije. Slijepih rukavaca i neodgovorenih pitanja je toliko da se pomalo na trenutke gubite, koliko god na prvi pogled serija izgleda nezahtjevno. Količina likova je takva da se u nekom trenutku obavezno neki lik zagubi i više nitko ne pita za njega. Osim vas. Meni i sada nije jasno kako se nitko ne pita što se desilo...Neću spojlati, no ima takvih situacija u seriji. Naprosto neki lik ima  neku svoju sporednu funkciju i kada je odradi, pa-pa. Vi se pitate kako je moguće da nikoga ne interesira što se s likom zbilo, no život i Harlan Coben jašu dalje. Bez osvrtanja.

Koliko god da nemate u sebi detektivskog nagona i žara, pretpostavljam da ipak budete pogodili ono najvažnije- tko je to učinio? Nekome to bude minus a nekome plus. Meni bilo svejedno. Više me smetalo što autor širi priču ponekad na bizarni način. Ubacio je lik šizoidnih ubojica "Kena i Barbie", koji bi se fino uklopili u Killing Eve ili Fargo, no ovdje se definitivno ne uklapaju. Izgledaju kao neki psihodelični eksperiment u inače rutinskom krimiću. Osim toga bolnoga (za um i oči) šarolikog para ubojica, imam još gomilu malih, sitnih zlobnih primjedbi. Zadržat ću se na jednoj, samo jednoj. Kako je moguće da mirna domaćica, majka troje djece,  koja živi život snova u predgrađu, u akcijskim scenama postane Jason Statham/Momoa borilački stroj?

No da ne bi odustali od serije zbog moje sitničavosti, ima tu i dobrih stvari. Jedna od njih je zaista odlična ekipa na setu. Odmah da izdvojim najočitije: James Nesbitt kao šlampavi inspektor Broom. I sjajni, zaista sjajni Eddie Izzard kao ostarjeli odvjetnik Harry Sutton, koji utjehu za usamljenost traži u šprici. Nisu nimalo loši ni glavni akteri radnje- Cush Jumbo kao Megan Pierce, žena s gomilom tajni iz prošlosti. A uvijek je dobar i Richard Armitage - kao nekad sjajni fotograf Ray Levine, koji je zaglibio u prošlosti, te ne može nastaviti normalno živjeti i krenuti dalje. Osim njih kao što priliči Cobenu tu je još niz sporednih i manje sporednih likova, svi su oni dobro odradili posao. No stvarno je Coben nešto poput JRR Martina, ali u svijetu krimića. Takva gomila isprepletenih likova u tv krimiću, samo se kod njega može naći.

Osam epizoda klasičnoga Cobena? Da ili ne? Po meni ipak da, ali uz uvjet da nemate neke velike kriterije. Ili očekivanja bilo kakva, osim lakokalorijske zabave. Na skali donedavnih Cobenovih ekranizacija ovo bi bilo ispod The Stranger ili Safe, ali i debelo ispred The Woods. Gledati, ali bez očekivanja bilo koje vrste, osim čiste zabave i nezahtjevne večeri ispred ekrana.

Trivia: Sjeća li se itko serijala početog s The Hobbit: An Unexpected Journey? Kralja patuljaka podno Planine, Thorina Hrastoštita? Isti glumac je ovdje dobrano pokriven tetovažama, paparazzi Ray Levine – Richard Armitage.

 • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • puppet_master
  eXtreme member
  16.01.2022. 16:38
   Radim na ulici, volim da kažem na tezgama, zbog snobova, mada su objektivno to štandovi, kućice sa policama and stuff. Meni kupuju mahom Danijelu Stil, Noru Roberts, Kapora, razne "junačke" (istorijske LOL), ili Lauševića itd LOL...mada je prvo pravilo da nema pravila. Koben mi retko kada padne u krilo, odmah se proda, Laguna ima male tiraže pa se koješta brzo rasproda, zato to plane na ulici potom.
  Blesavim se oko nerazumevanja u knjižare/prodaje, lakše mi je tako nego da ulazim u to šta je popularno, šta kaže ovaj, onaj, ne volim da pričam o drugim ljudima ili o tuđem ukusu/afinitetu, širok je pojam a i time bivam sve dalji od onoga ličnog, subjektivnog, što sam zapravo i želeo da kažem in the first place LOL a ne želim da lišim sagovornika tog dela priče.

  Mene ova serija, Koben, na papiru ili na ekranu, zapravo i ne zanimaju, nije to moj broj, post iznad napravih usputno, sa pravim ciljem tek da bih pohvalio robina. Smile

 • AlexDeLarge
  eXtreme member
  16.01.2022. 16:24
  Ok, mislio sam  na komentare kupaca  sa prodavcima u to vreme,  a  danas  vise na to da prodavci po drustvenim mrezama  imaju svoje grupe sto se tice knjiga i stripova  pa se i tamo dosta diskutuje, nisam mislio na prodaju.
   Pa ni meni vecina likova  naravno da nije bliska, kultura,tj. ukupno drustveno nasledje,  nacin zivota, vremesnko razdoblje, da li je LA ili neko mesto na severu Norveske, Tokio ili gradic u Brazilu, razliciti uticaji, kao i kod nas, BG ili npr. jug, ali dobro dali smo i vise nego dovoljno prostora datoj temi.
 • puppet_master
  eXtreme member
  16.01.2022. 16:04
  Dobro de, ne razumem se u knjižare ili prodaju knjiga, tek kažem kako je Koben delovao na mene, jedna knjiga tj. Daleki likovi su oni likovi koji mi nisu bliski LOL Da li po mikro-svetu u kojem obitavaju, načinu razmišljanja, postupcima, motivacijama. Poput novih domaćih filmova npr, blagog pojma nemam šta se i zašto dešava, ne razumem ih išta, živimo neke paralelne živote, moja malenkost i likovi tih filmova, ili knjiga.