Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Top Gun: Maverick - Bolja je Partizanska eskadrila

Za neverovanje!

Film koji na IMDB ima ocenu 8,7, a na Rottentomatoes čak 97 odsto, za koji su "eminentni" svetski filmski kritičari skoro totalno nepodeljeni u mišljenju da je u pitanju pravo remek-delo, zapravo je obilčni ratnohuškački pamflet nedostojan pažnje. E, ali marketing...

Zapravo, Top Gun: Maverick nije ni na nivou 1979-godišnje Partizanska eskadrila. Ako se zanemare fanatični obožavaoci svega i svačega što snimi Tom Cruise, zaista ne vidim nijedan jedini kvalitet kojim bi se ovaj film izdvojio vrednijim od recimo doživljaja na bojnim poljima koje ima Johny Rambo u potonjim mu filmovima, nakon First Blood. Ako se tome doda i već pomenuti ratnohuškački "mizanscen" kojim odiše, novi Maverick zaista može da postane predmet filosofskog izučavanja propadanja ove planete.

Prvi Top Gun snimljen je 1986. godine i odisao je tom nekom "nevinom naivnošću" koja je učinila Toma i Kelly McGillis gotovo legendarnim romantičnim figurama u svetu holivudskog adrenalina. Sada Kelly ima 64 godine i, kako sama kaže, niko je nije ni kontaktirao da glumi u nastavku. "Njenu ulogu" nasledila je više od deceniju mlađa Jennifer Connelly, ali je Tom ostao isti. "Njemu vreme ne škodi", rekli bi fanovi. I, to je to. Nastavak snimljen za Toma. Usput, priča o brzim avionima i amerikanskoj moći da budu najbolji na svetu.

Toma, test-pilota nadzvučnih aviona, nagovore da se vrati među mlade "Top Ganove", kao učitelj im. Zadatak mu je da "najsposobnije među najsposobnijim" obuči da raznesu neko strogo čuvano neprijateljsko nuklearno postrojenje u neprijateljskoj zemlji. Ne kaže se ni koje ni gde, samo se zna da je potrebna vrhunska pilotska umešnost. A, Tom ima neformalni prstup učenju, koji nadležni baš i ne vole. Neprijatelj nema lice, a u filmu nema ni krvi. Video-igrica. Rat? Ma, to je cool... Samo sedneš u kokpit i vozi levo-desno. A, pri tom, jedan od tih američkih super-pilota čak nosi i naočare. Ne, one za sunce, već s dioptrijom??? Zar su holivudski scenaristi na to spali? A filmski kritičari? A, obožavaoci Tomovi? Pa, dajte ljudi, nije to Airplane! (odnosno - "Ima li pilota u avionu?", kako je kod nas prevedono).

Usput, tu je i gotovo kameo uloga Vala Kilmera, legendarnog glumca, koji, nažalost, boluje od raka grla. I, taj "omaž" jeste gotovo jedino zbog čega ovaj film zaslužuje da bude snimljen. Sve ostalo je stereotipno i nepotrebno. 

A, fanovi? Pa, oni će, verovatno, uživati, ma šta ja rekao... 

  • Komentari (154)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    01.12.2023. 14:06
    Poklekao sam, iako ne volim pilotske/filmove sa aviNJonima. Volem Tom Cruisa-a (pa, volem jednu prevoditeljku, dok tog konja volem kao glumca), volem i Miles Tellera, nisam voleo prvi Top Gun iako sam obožavao Tony Scott-a (onoliko koliko ne volem brata mu LOL) E, sada kada smo završili sa ljubavima, oma da kažem da sam se mahom dosađivao, lepo izgleda film, volim Cruisa u većini kadrova, no sva priča kao i akcija su mi bili dosadni. Samo me podseća sve na to koliko ne volim te avionske...Hajde kada sam bio dete još i nekako sa onim filmovima sa Louis Gossett Jr i onaj sa helikopterom, "Biggles", no bezmalo sve ostalo mi je...tja. 

    Šta mi je smetalo i više od dosade. Pa, Hollywood je liberalan, previše brate mili, slažem se ja naravno sa sivme time, no džaba ljudskosti i lepih stavova ako su fake, nametnuti i ako zapušavaš usta drugima. E, tu bi bilo meni lepo da je Top Gun 2 napravio kerefeku koju bih ja, na kvarno, napravio. Nevezano za ičija uverenja, motive, misli, nade i želje. Ja bih voleo da film izvadi svoju ogromnu američku kitu (cveća, ne mislim ništa nakaradno, eto na ruže, bele ruže mislim) uvije je u američku zastavu, dodatno okruženu ljutim ratnim mašinama i mlatara sa njom (kitom, ružama, šta već) od prvog do poslednjeg kadra, dabome. Sve bre neki filmovi sa preispitivanjem, ljudima čistoga srca, revizije istorije, ne valja ovo, ne valja ono, otkazuj, otkazuj, zatvaraj, otimaj mu hleb iz usta jer je rekao ovo ili ono, pljuj po uniformi, zastavi, dominaciji, ma da, najbolje da daš drugim silama da tresu muda a na ekranu nek se uporno prodaje priča o svojoj prljavštini. (opet kažem, nije bitno šta stvarno mislim o tome, rekosmo da je fora u kerefekama) a pazi, svejedno će te mrzeti i pljuvati i rugati ti se, pa daj im onda makar pravog materijala i napravi konačno drugačiji film, nešto upravo iz Reganove ere, baš zato što su vreme i filmovi sada bitno drugačiji, lajaće svi ionako so, fuc.k them all, neka lete staklići, urlaju mlaznjaci, ginu zli teroristi, neka leprša zastava, "urraaaaaa", desnica u transu, šta bre ima veze više išta.  A šta ovaj film radi? Ništa. Meni. Zbilja se više ne sećam ni jedne jedine scene (osim one kada se pojavio Kilmer, što se više ne dešava često Unhappy iako se ne sećam dešavanja u njoj) Nah, nije ovo moj broj i tako mu je to. 
  • Bilko
    member
    15.01.2023. 18:24
    Priznajem da je u mnogo pogleda mogao biti mnogo bolji, ali pominjanje ped**ske eskadrile izaziva mi proljev. Čoban zapeo u četrdesetim i ne može se izvući, neka liječi partizansko-komunističke komplekse u obitelji ili za ti predviđenim ustanovama
  • Ukulele
    member
    23.12.2022. 18:50
    Pogledao sam ga upravo i jedna stvar je razocaravajuca. Drugi je reditelj za drugi nastavak i vidi se da ovaj nema pojma o "seksualnoj hemiji" kako to Ameri kazu. U prvom delu je "Ovan" pravi zavodnik, primer za udzbenike o zavodjenju. Ovde siroma mora da iskace kroz prozor. E, bruke!
;

{{message}}

{{item.title}}