Babylon VS The Fabelmans

Čudno kako se desilo, ali dva filma koja su pobudila velike svetske "frke", približno slične tematike, stigla su istovremeno u ovdašnje dvorane - BabylonThe Fabelmans. I, dok je prvi delo koje kao reditelj i scenarista potpisuje Damien Chazelle (First ManLa La LandWhiplash, serija The Eddy), drugi je delo velemajstora Stevena Spielberga. Oba filma, na ovaj ili onaj način, pripovedaju o ljubavi prema filmskim slikama, Holivudu, njegovim iskušenjima. S tom razlikom, da se Spielbeg odlučio za intimniji pristup, nudeći neku vrstu romantizovano-autobiografskog pristupa problematici želje za stvaranjem u Holivudu, dok je Chazelle pokušao da nam napravi gotovo "epitafno" delo koje govori o iskušenjima, zabludama, ali i lepotama življenja i rada u Holivudu, tamo negde u "ludim dvadesetim", u vremenu koje se suočilo s iskušenjima prelaska s nemog na tonski film.

Jedan znameniti filmski kritičar napisao je da je Babylon "kao La La Land na kokainu". I, to je možda i najpribližnija odrednica šta nam je, zapravo, Chazelle ponudio. Ludilo, možda i "preartificijalno", dugo par minuta više od tri sata. Pa, ko izdrži. Montažni kadrovi smenjuju se jedan za drugim, čineći ovo delo možda i prenapornim za standardne emocije, ali sve to čini da celokupan utisak bude vredan doživljaja. Prema svemu tome, Spielbergovih dva i po sata deluje kao "razbibriga", ali je "intimnost" koju autor E.T. the Extra-Terrestrial nudi, čini se, mnogo "bliža" običnom gledaocu, bez "(kvazi)artificijelnih" pretenzija koju nudi Chazelle. Pripovedanje kod Spielberga teče ravnomerno, lako ga je pratiti i shvatiti, dok Chazelle "barata" mnogim likovima i aluzijama na stvarne likove i događaje (ne baš poznate "neupućenim" gledaocima koji ne prate istorijat kalifornijskog glamura), praveći u neku ruku "film epohe", opterećen možda i suvišnim kadrovima, uključujući i one koji svesno provociraju svojom šokantnošću (recimo, orgijastične žurke ranog Holivuda, koje svojom bestijalnošću podsećaju na scene iz Pazolinijevog Salò o le 120 giornate di Sodoma, a kojima prethodi čak i "krupnokadrovsko" pražnjenje creva pravog slona na facu glavnog junaka, kome je dato u zadatak da tu živuljku obezbedi za zabavu raspojasanih gostiju na pomenutoj žurci (Može li iko da zamisli Spielberga da ikad snimi takve kadrove?)!??? 

Shodno svemu napisanom, The Fabelmans ostaje moj favorit u odnosu na Babylon. Chazelle jeste da je možda sebi postavio kompleksniji zadatak, želeći da kroz priču o vezi između jednog holivudskog "službenika" (Diego Calva) i Femme fatale glumice (Margot Robbie), uz dodatak neizbežnog Brada Pitta (kao holivudskog "tate-glumca"), predstavi priču o tome kako se sam Holivud menjao i stasavao u to što jeste sada (a i mi sa njim), ali ponekad treba biti i razložniji u tome šta želiš da postigneš svojim emocijama, ma koliko da ih imaš. Babylon jeste šljašteći, bogat muzikom i pokretom, montažerski i zanatski velelepan, ali mu, bar po meni, fali "ono malo duše više" koje The Fabelmans ima da ponudi. A, Spielberg je čak i pola sata kraći...

 

 

 • Komentari (18)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 05.02.2023. 20:26
  3 sata. Predugooooo... nepotrebno. Da je film upakovan u normalono trajanje od 2 sata 8/10. Ovako 6/10
 • 05.02.2023. 17:37
  Ne kapiram problem sa dužinom filma ,pogotovo u eri pomame za bindžovanjem serija koje zna da potraje mnogo više od tri sata.Ako je zanimljiv film ,može da traje i 10 sati.
 • ar8c
  eXtreme member
  05.02.2023. 14:30
  Odgledah sinoć, poprilično sam zadovoljan. Kao što već rekoh, dužina filma mi nikada nije bila problem, pa nije ni sa ovim naslovom, mada stoji da se moglo bez određenih detalja i sekvenci, te tako trajanje malo bolje prilagoditi današnjoj publici.

  Zaista je spektakularan omaž filmu kroz seciranje razuzdanog i nastranog Hollywooda od pre skoro jednog veka. Ima umetnički potencijal i tu neku grandioznost, mada mi je na momente malo previše neozbiljan što donekle kvari ugođaj. Doduše nisam prisustvovao događajima u to vreme na tom mestu da bih mogao suditi koliko je sve verodostojno, ali mislim da bi se samo za nijansu podizanjem ozbiljnosti, barem kod nekolicine likova, moglo dobiti više. Gluma je generalno izvanredna, mada ima par uloga koje su po meni promašene. Ovaj film sigurno zaslužuje poneku statuu, ali videćemo da li će i u kojoj kategoriji uopšte uspeti.

  Ako poredim sa The Fabelmans, koji je takođe omaž filmu, iako iz skroz drugačije perspektive i namere, dao bih ovome vrlo blagu prednost zbog istinske spektakularnosti koja i prati Hollywood. Završna sekvenca Babylon mi je izvanredna i nezaboravna!

  Konačno, mladi reditelj Chazelle se već etablirao kao ozbiljno ime u Hollywoodu, pa jedno ovakvo delo ne predstavlja posebno iznenađenje. Ako nagrađeni La La land nije moj "cup of tea" što bi rekli, jer ne volim mjuzikle tog tipa, onda je ovo sasvim respektabilno ostvarenje koje smeštam na treće mesto liste omiljenih tog režisera. Na prvom je apsolutno nenadmašni Whiplash koga smatram istinskim remek delom i jednim od najboljih filmova veka, dok mi za sada srebrnu medalju drži First Man. U takvoj konkurenciji bronza za Babylon je skroz OK. Mogu da preporučim gledanje fanovima ovakvih tema bez ikakve zadrške. Ocena 7,3/10