Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Holdovers - Jedan drugačiji božićni film

Prošlo je skoro 20 godina otkako su reditelj Alexander Payne i glumac Paul Giamatti snimili "Oskarom" nagrađenog Sideways, veliki hit koji je osvojio čak 122 filmske nagrade. S The Holdovers ta slava može da bude opasno ugrožena...

Šta se u međuvremenu desilo s ovom dvojicom jakih autorskih likova. Kao što nam to kaže sam naslov - oni su "holdovers" - u nedostatku bolje reči za prevod - "preživljivači", oni koji se trude da opstanu u svojim zatečenim životima u vremenu neblagonaklonom prema melanholičnim dušama kakvim jesu. Jer, ovo jeste melanholičan film, "praznični", "božićni", u kome neki obični i u krajnjem slučaju ne baš i mnogo simpatični likovi izjedaju svojim sudbinama, a opet im želite svako dobro i dug i uspešan život u kožama koje opsedaju.

Paul Giamatti je profesor u prestižnoj elitističkoj muškoj srednjoj školi, na prelasku iz 1970-te u 1971. godini. Praznično je vreme, a bogati klinci kreću kud-koji na mini-raspust da provedu predstojeće božićne praznike sa svojim bogatim roditeljima. Škola prestaje s radom, a u njoj će ostati samo dežurni profesor (naš glavni junak), glavna kuvarica (veoma upečatljiva i gabaritna Da'Vine Joy Randolph koja nastoji da u poslu koji obavlja pronađe kakav-takav smisao nakon pogibije sina u Vijetnamu) i ispostaviće se samo jedan klinac - problematični i možemo ga nazvati delinkventni Dominic Sessa, kome preudata majka u poslednjem trenutku otkaže odlazak na egzotičnu destinaciju.

I, to je to - gotovo ceo film samo s sudbinama tri glumca, uz tek poneko pojavljivanje ostalih, koji su tu da prikažu sav taj čemer i melanholiju ali i nadu u dobroćudnost postojanja u datom trenutku koji bi trebalo da posluži nekoj univerzalnijoj istini i pravdi. The Holdovers jeste film koji u principu ne nudi neko novo osećanje ili viziju umetnosti, ali jeste onaj koji podseća na velelepnost trenutaka koji se dožive gledajući recimo vanvremenski  Dead Poets Society, pa i prošlogodišnji The Whale. Jednostavna priča, puno emocija, ako hoćete i suza koje se smenjuju s onim finim gotovo neupadljivim, ali svakako inteligentnim humorom, koga je sve manje u prekomercijalnosti i konzumerizmom omeđenim emocijama koji nas zapuskuje u novom dobu.

Alexander Payne je svojoj izuzetno vrednoj filmografiji, među kojima uz već spomenuti Sideways skromno izdvajam i DownsizingNebraskaThe Descendants, About Schmidt... dodao još jedan "biser".

E, sad, da li se "rastužiti" pred praznike, gledajući kako u ovoj naoko jednostavnoj dramediji Paul Giamatti briljira u trajanju od skoro dva i po sata? Svakako - da!

Trebalo bi da tu bude i nekih "Oskara"...

 

 

  • Komentari (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • AlexDeLarge
    eXtreme member
    02.01.2024. 12:21
    Dobar mi je film u konacnom, uprkos nekim manama, unutrasnje muke tri osobe, usamljenost, gubitak, i trazenje ... a opet u toj nekoj atmosferi i avanturi...  itd . Verovatno sve pise u komentarima.

    Mana mi je sto nakon odredjenog vremena malo postaje dosadan, i onda osciluje , nekako nisu lepo povezali narativ, ostali karakteri nisu dovoljno razradjeni, i oni su mi nekako samo nabacani, mozda su trebali jos neke, sta znam. 

    I dok sam gledao podsetio me je na neka vrhunska ostvarenja, pa da ih ne nabrajam. A u biti mislim da su potrebna ovakva ostvarenja.

    U svakom slucaju prijao mi je film.

    Hvala za prevod!
  • titlovi.com
    Approval team
    12.12.2023. 20:17
    payutti hvala za prevod ✨
  • sasa-stipisic
    Active member
    04.12.2023. 11:34
    Jedan lijepi, fini, jednostavan, a opet ljudski film. Ništa neviđeno normalno, ali uvijek dobro dođu ovakvog duha filmovi. Pohvala za glumce.
;

{{message}}

{{item.title}}