Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

The Zone of Interest - Simbolizacija u prazno

The Zone of Interest jeste film koji se ovenčao mnogim nagradama, s čak pet nominacija za "Oskara". Ali, po mom skromnom mišljenju, The Zone of Interest jeste ostvarenje koje ne opravdava toliku halabuku, bar kod onih koji su gledali mnogo emotivnije filmove na tu temu, kao, na primer, The Boy in the Striped Pyjamas iz 2008. godine. Taj film je bio nešto što "udara", dok je ovaj samo... pa, nazovimo ga - umetnički pokušajčić da se o strahotama holokausta progovori na "intelektualistički način", zapravo - malo toga govoreći...

Film The Zone of Interest režirao je Jonathan Glazer, a na osnovu romana čiji je autor Martin Amis. Međutim, veze s romanom su labave, a Glazer (Under the SkinBirthSexy Beast, autor je i mnogih spotova za ljude iz muzičke industrije), umesto da se koncentriše na emociju ovde nudi "style over substance" prikazu jednog od najstrašnijih perioda u istoriji čovečanstva - vremenu kada su ljude zbog drugačijeg političkog stva ili boje kože palili u džinovskim pećima. Tako, The Zone of Interest mnogo više "vuče" kao "spotovskoj" ikonografiji nego što ima odlike "jakog filmskog ostvarenja", sastavljen od brojnih, zapravo, nedosegnutih naznaka i simbola koje bi trebalo da progovore o "jedinstvu celine", a, zapravo, razgrađujući je do zamarajuće neprepoznatljivosti.

Zapravo, teško je i prepričati šta se dešava u The Zone of Interest, a da se ne otkrije bilo šta što bi spadalo u kategoriju "spoiler alert". Jer, zapravo, u filmu da se i ne događa gotovo ništa osim onih par stvari koje bi, prepričane kao radnja, unapred upropastile bilo šta što se namerava videti. Pa, umesto prepričavanja detalja samo ukratko - ovo je film u kome je glavni lik Rudolf Höss, komandant logora Aušvic, a film pripoveda o tome kako on i supruga mu Hedwiga nastoje da izgrade život iz snova za svoju porodicu u kući i vrtu neposredno ispred logorskih zidina. Höss čita bajke svojoj deci pred spavanje, zajedno idu na piknike i pecanje, priređuju žurke na bazenu, Hedviga se ponosi svojim vrtom u kome gaji živopisno cveće... I, sve izgleda krajnje bajkovito, da se tu i tamo, dok oni uživaju u svojoj svakodnevici, istina stidljivo, ne čuje lavež besnih pasa preko zida, vika i zapomaganje zatočenih, pucnji...

E, sad, simbolika je jasna, ali nije baš svrsishodna. Pravljenje filma o najstrašnijim ljudskim zverstvima na artificijelni način zastalo je negde u relativizaciji kojom se ovo mogao kategorisati i kao "porodičan film". Jer, ovo jeste prvenstveno film o tome kako živi porodica Höss, bez mnogo zalaženja u strahote za koje je direktno odgovoran njihov najstariji član. Ako ćemo i istorijski, Rudolf Höss je mnogo kontroverzniji lik nego što je ambicija ovog filma, pa je utoliko "tragičnije" što Glazer nije prepoznao mogućnost da ako već želi da snimi film o njemu, to učini na mnogo "ubojitiji" način. Ili, čak "biografskiji". Ovako smo dobili nešto što je, osim "ideološki", sporno i svojom "konstrukcijom", jer se trudi da nazovi "umetnost" gurne tamo gde joj nije mesto - ispred zidina najsramotnijeg čina ljudskog postojanja. I u tom smislu, tek poneki kadar, kao na primer, onaj kada čistačice brišu eksponate muzeja "Aušvica", služe kao opomena ljudskosti da se ne igraju činjenjem koje je u suprotnosti s humanim bivstvovanjem. Ostalo je, manje-više, toliko na ivici "intelektualne prepatetičnosti", da ne vredi trošiti vreme, da ne kažem - živce.

Negde, ipak , treba da se podvuče crta...

 

  • Komentari (72)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    01.06.2024. 02:28
    Ma kažem da vredi rasrpavljati o filmu, nego zvocam za tumačenje jedni drugih, mene prvog udave i oteraju takvi komentari od jedva prostih rečenica, pukih ocena, jedne reči suda i slično.

    Autor može zamisliti šta god, pored toga što film gotovo nikada ne ispadne onako kako su ga zamislili, o čemu sami pričaju od kada je filma, meni je svakako na prvom mestu bitan moj utisak, ono kako ga ja vidim, šta god autor želeo, nemam ja mnogo od toga, imam samo svoje oči, on će uvek braniti svoje delo, imati svoje motive i misli, ja ću pa uvek imati samo sebe. Inače pa volim lične postove, lične misli, nemam šta pisati tuđe interpretacije, dok i kada pišem referišem isključivo svoj doživljaj, ne znam drugačije da razmišljam uostalom, nije da će neko imati ne znam ni ja šta od toga, šta pa ja imam od tuđih stavova i misli, razmenjujemo misli prosto, nekome gode, neko voli moj um, stil, drugi pa ne mogu da me podnesu (LOL), tako nam je to. Nema tu iznenađenja. 

    Generalno volim taj "svakom svoje" pristup, najlakše mi bude da funkcinišem tako, naravno da se može ponešto naučiti ili sagledati i iz tuđeg ugla, nije to smak sveta, naprotiv, tek mi je najbliže da se prvo ipak zagledam u sebe, da negujem svoj stil, izbacim ono što je u meni, previše buke sa strane mene lično zbunjuje, svakako me gura od mene samog nekim delom, ne volim da ponavljam tuđe reči i misli, to je pogotovo do mene, iz nekog blesavog razloga nikada nisam bio u stanju da pamtim citate ili čak ni viceve, bukvalno jedva da znam jedan-dva (citat, vica) za sve ove godine, po nekom defaultu sam okrenutiji sebi, no time rizikujem da zazvučim kao tip zatvorenog uma nanovo, pa bolje da ne idem na tu stranu LOLLOL samo želim da kažem da je ipak i do prirode, urođenih stvari, karaktera, ne kakvog otpora prema tuđim mislima,daleko bilo. 
  • Poochee
    member
    01.06.2024. 01:59
    Hej, razumijem ja tebe, ali malo i ne razumijem. Ovo je forum. Šta vrijedi raspravljati o filmu koji je dobio nagrade? Pa da se pročita nešto konstruktivno o njemu, a ne sve isto: posrao, pohvalio.

    Ja eto baš volim reći da neko nije razumio film, djelo. Šta će meni nečiji utisak koji se referiše isključivo sam na sebe. Hoćemo svi da zurimo sebi u pupak i onda ovdje da iznosimo svoja prešs zapažanja. Ovo je forum, kako kažeš. To ne znači da treba da mlatimo praznu slamu. Ovdje ima super postova, mogao si se očitovati na nešto. Pročita se tema pa se uključi u disksusiju. Zamisli dođe neko posle 10 godina ovo da čita, bilo bi lijepo da ima šta da pročita. Bar ja tako vidim forum. I ne kritikujem TEBE.

    I naravno da se ne slažem po pitanju tumačenja, interpretacija... Autorova  zamisao je ono što treba da nas zanima. Gledanjem, razumijevanjem onog što se gleda, tu i tamo pročitati intervju sa autorom, što da ne? Može se doći do originalne zamisli. Neko može, neko ne može, nekom je nešto jača strana, a nešto baš i nije. Hajde da ne bude stvar ubjeđivanja, ega... 
    Poochee2024-06-01 11:05:06
  • puppet_master
    eXtreme member
    01.06.2024. 01:44
    Da bude sasvim jasno, to iznad nije nužno na račun tvojeg pristupa, ne poznajem te, ne ulazim u tvoje motive, razmišljanja, pričam prevashodno o mojim iskustvima sa pogrešnim pravcem razgovora na forumu, možda si ti pokušao nešto sasvim pedeseto, nevezano za mene potpuno, tek mi iskustva govore da to ide na tako kakvu stranu, to moje nije svakako lično ka tebi, well, u tome je i moja poenta. Nemam šta da tumačim tvoje tumačenje filma, tvoj um, otvorenost/zatvorenost za ove-one filmove. Najviše volim da podelim svoju reakciju, tek evenutalno kada mi nije mrsko da i predstavim neki film onako kako sam ga ja doživeo, i meni bude super, manje-više LOL Odlepio bih odavno (više nego što već jesam) kada bih se bavio drugim ljudima ili pa njihovim doživljajem filmova, naročito ovde na forumu, netu uopšte. LOL
;

{{message}}

{{item.title}}