SuspiriaPogledaj trailer!

Film

horor (1977)

Suspiria

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
7,393%
Suspiria

Naslov:

Suspiria

Godina:

1977

Žanr:

horor

Trajanje:

99 min

Režija:

Dario Argento

Scenario:

Dario Argento
, Thomas De Quincey
, Daria Nicolodi


Glavne uloge:


Joan Bennett
  >  Madame Blanc
Udo Kier
  >  Dr. Frank Mandel
Eva Axén
  >  Pat Hingle
Miguel Bosé
  >  Mark
Flavio Bucci
  >  Daniel
Stefania Casini
  >  Sara
Jessica Harper
  >  Suzy Bannion
Margherita Horowitz
  >  Teacher
Susanna Javicoli
  >  Sonia
Barbara Magnolfi
  >  Olga
Jacopo Mariani
  >  Albert
Fulvio Mingozzi
  >  Taxi Driver
Franca Scagnetti
  >  Cook
Renato Scarpa
  >  Prof. Verdegast
Rudolf Schündler
  >  Prof. Milius
Serafina Scorceletti
  >  2nd Cook
Giuseppe Transocchi
  >  Pavlo
Alida Valli
  >  Miss Tanner

Opis:


Suzy (J. Harper) je mlada Amerikanka upravo zrakoplovom pristigla u Njemačku, kako bi se upisala u poznatu baletnu školu u Freiburgu. Došavši pred školu, unatoč zvonjavi i neobičnoj ženi koju uoči, Suzy nitko ne otvara vrata. Sutradan izgleda da ima više sreće: vrata joj otvori gospođica Tanner (A. Valli), šefica škole koja, iako ljubazna, djeluje hladno i rezervirano, kao i većina osoblja, dok studenti i studentice, iako mladi i vidno zainteresirani za ples, djeluju kao da slute da se u školi nešto čudno zbiva. Malo po malo, Suzy nasluti da se u školi zaista odvijaju neke neobjašnjive pojave - kao da netko noću hoda po hodnicima, odjednom svi zidovi osvanu prepuni crva, a uskoro i studenti počnu nestajati...

Suspiria je legendarni film strave iz sedamdesetih kultnoga talijanskoga redatelja ovoga žanra Daria Argenta (inače oca glumice Asie Argento, poznatoga po ostvarenjima Profondo Rosso i Tenebrae). Radi se o najpoznatijem (i po većini kritičara) najboljem redateljevom ostvarenju, vrlo hvaljenom zbog sugestivne uporabe glazbe (koju je skladao i izveo talijanski sastav Goblin) i izuzetne vizualnosti, naime boja visoke zasićenosti (pri čemu koristi zastarjele filmske trake) i poigravanja sa starinskim dekorom. Odlično postignutom ugođaju straha i tjeskobe, a na rubu nadrealnoga, pridonose i izvrsne glumačke izvedbe J. Harper, A. Valli, U. Kiera i ostalih glumaca te sugestivno ispričana priča iz perspektive djevojke koja nije ni slutila da će se naći u vještičjem okruženju.
  • Slično za pogledati
  • Komentari (3)
  • 4 mosche di velluto grigio

    4 mosche di velluto grigio (1971)

    kriminalistički, misterija, triler, horor

    Bubnjar u rock bendu, Roberto (M. Brandon), prima neobične telefonske pozive i slijedi ga tajanstveni muškarac. Jedne noći uspije ga uhvatiti, ali ga pritom nehotice ubije. Pobjegne, a time tek...
  • Phenomena

    Phenomena (1985)

    misterija, horor

    Dženifer je mlada devojka, koja poseduje neverovatnu sposobnost da komunicira sa insektima. Ona upisuje ekskluzivnu školu u Švajcarskoj gde bi njen neobičan dar mogao da reši seriju krvavih...
  • Dawn of the Dead

    Dawn of the Dead (1978)

    akcija, triler, horor

    Nakon strašne epidemije koja je pretvorila ljude u zombije, dva policajca, novinar i devojka njegovog producenta traže spas u napuštenom tržnom centru.
  • Rosemary's Baby

    Rosemary's Baby (1968)

    drama, horor

    Mladi bračni par Rosemary (M. Farrow) i Guy (J. Cassavetes) useli se u zgradu loše reputacije. Susjedi su im prijateljski nastrojen stariji par - Roman (S. Blackmer) i Minnie (R. Gordon) Castevet...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Black Raven
    Translator
    30.06.2021. 00:39
    Odličan. 

    Prvi put sam ovaj film pogledao još početkom 90-ih, 
    u filmu ima scena i zvukova koje ti se duboko urežu u pamćenje. 
    Film mi nije među omiljenim hororima, ali je definitivno odlično urađen 
    i ljubitelji horora ga ne treba propustiti. 

    Postoji i rimejk iz 2018, ali nije to to. 
    Priča se i može kopirati, ali atmosfera i zvuci starih horora nikada.

    Preporučujem. Thumbs Up
  • 09.10.2011. 22:48
    Odličan Ardjentov film iako ima nekoliko mana koje su plod toga što je u nekim stvarima prevazidjen s obzirom na vreme snimanja.
  • Rea
    Translator
    06.10.2011. 19:37
    Suspiria (1977)



    Suspiria (1977) - IMDb


    Naslov originala: Suspiria
     
    Žanr: horor
     
    Godina izdanja: 1977.
     
    Zemlja:
    Italija

    Uloge: Jessica Harper, Stefania Casini, Flavio Bucci, Miguel Bose, Udo Kier
     
    Režija: Dario Argento
     
    Scenario:
    Dario Argento, Daria Nicolodi

     
    Producent/i: Salvatore Argento, Claudio Argento




    Sinopsis:


    Legendarni horor Daria Argenta smješten je u tajanstvenoj školi baleta u Njemačkoj u koju, ne znajući što ju čeka, dolazi mlada Amerikanka.

    Mlada Amerikanka dolazi u njemački gradić ne bi li usavršila znanje baleta u tamošnjoj školi. Sam početak filma zaista je upečatljiv zahvaljujući prije svega atmosferičnoj glazbi, a pridonosi i brutalno ubojstvo studentice u noći.

    Nakon neuspjeha prve noći drugog jutra djevojka uspjeva ući u golemu školu te se smješta se u sobi. Škola odiše napetošću i tjeskobnom atmosferom, u sobi pronalazi leglo crviju, noću se čuju koraci i glasovi, a djevojke koje previše njuškaju po kratkom postupku pojede mrak. To ju pak ne sprječava da pronikne što se krije u pozadini te misteriozne ustanove.

    Film je navodno snimljen prema istinitim događajima u kojima je sudjelovala baka ondašnje Argentove partnerice Darie Nicolodi, a vidljiva je i veza sa knjigom Thomasa De Quinceya 'Suspiria de Profundis'. Riječ je o priči o Mater Suspiriorum, prve iz trilogije o tri vještice.

    Kako bi se dodatno naglasila fotografija odnosno jezovite scene film je snimljen na stare Kodakove filmske trake koje se ni sedamdesetih više nisu proizvodile već su nabavljene iz starih zaliha.


    Opširnije o filmu:


    Naslov filma odnosi se na Mater Suspiriorum, jednu od tri Mračne Majke svih zala koje vladaju u svetu. Druge dve su Majka Tame (Mater Tenebrarum, javlja se u Argentovom Infernu, 1980) i Majka Suza (Mater Lachrymarum, u završnom delu trilogije, Mother of Tears, 2007).

    Suzi (Džesika Harper) je nevinašce krupnih očiju koje dolazi na Baletsku akademiju u Frajburgu, Nemačka, nesvesna da iza serije ubistava, nestanaka i strave leži koven veštica koje predvodi Majka Uzdaha. Zaplet je jasno izveden iz bajke: Suzi je Crvenkapa koja dolazi u Crnu šumu kako bi videla baku, ali iza maske bakutanera leži Gadna Stara Veštica. Nema lovca da dođe u spas: kao što je uobičajeno u Argentovim filmovima, glavni junak je prepušten sam sebi.

    Nakon nekoliko giallo-trilera, SUSPIRIA je Argentovo prvo otvoreno bavljenje natprirodnim i označava njegov najveći ukupni uspeh (umetnički kao i komercijalni). Više nije potreban alibi "realnosti" za njegove psihotičare. Il maestro uranja pravo u kolektivno nesvesno gde strahovi detinjstva, bajke, folklor, snovi i kulturni atavizmi nesputano vladaju. Moć košmara oslobođena je bez zadrške u zasenjujućem audio-vizuelnom napadu na čula gledaoca. Glasni soundtrack grupe Goblin prati složene set-pisove ubistava snimljenih u veličanstvenom Technicoloru. Primarne boje direktno iz gotskih filmova Marija Bave i Diznijeve Snežane (1937) prskaju po platnu svoje crvene i plave u simfoniji strave bez presedana.

    SUSPIRIA ima jedan od najeksplozivnijih početaka bilo kog horor filma: pošto je dočeka majka svih oluja, Suzi stigne na vrata akademije, a druga devojka beži kroz šumu do barokne zgrade u kojoj ubrzo bude višestruko izbodena i obešena, a telo joj je bačeno kroz svetlarnik. Komadi stakla odatle probadaju njenu prijateljicu, stvarajući bazen krvi koji podseća na profil veštice. I to je samo prvih 15 minuta! Slede: crvi s plafona, čudna buka, napad slepog miša i Udo Kier koji pruža "naučni" osvrt na okultno sve dok na kraju Suzi ne bude primorana da se suoči sa živim lešom svoje drugarice i mumificiranom Majkom Uzdaha lično!


    Snažno dejstvo ovog filma leži u snazi Argentovog ubeđenja i posvećenosti. Sa retko viđenim intenzitetom on stvara snažne slike koje se urezuju pravo u mozak gledaoca, gde se sreću sa upola zaboravljenim uspomenama na strahove iz detinjstva sada oživljenim sa svim delirijumom slikovnice koju je ofarbalo neko dementno dete. Samo je još njegov Inferno ikada došao blizu toga da zarobi čist košmar na celuloidu, ali SUSPIRIA ostaje nenadmašena.

    [TUBE]0jQLPqR9m7M[/TUBE]


    Izvor:http://cultofghoul.blogspot.com/


    Prevod:http://rs.titlovi.com/prevodi/suspiria-102295/

    Rea2011-10-06 19:38:39

{{message}}

{{item.title}}