The United States vs. Billie HolidayPogledaj trailer!

Film

biografski, drama, muzika (2021)

The United States vs. Billie Holiday

Ocjena korisnika
Odlično!
6,453%
The United States vs. Billie Holiday

Naslov:

Sjedinjene Države protiv Billie Holiday

Godina:

2021

Žanr:

biografski, drama, muzika

Trajanje:

130 min

Režija:

Lee Daniels

Scenario:

Suzan-Lori Parks
, Johann Hari
, Johann Hari


Glavne uloge:


Natasha Lyonne
  >  Tallulah Bankhead
Erik LaRay Harvey
  >  James Monroe
Leslie Jordan
  >  Reginald Lord Devine
Adriane Lenox
  >  Mrs. Fletcher
Kwasi Songui
  >  Working Class Man
Warren 'Slim' Williams
  >  Bobby Tucker
Koumba Ball
  >  Lucille
Dusan Dukic
  >  Joe Glaser
Tyler James Williams
  >  Lester Young
Da'Vine Joy Randolph
  >  Roslyn
Trevante Rhodes
  >  Jimmy Fletcher
Miss Lawrence
  >  Miss Freddy
Letitia Brookes
  >  Velva
Andra Day
  >  Billie Holiday
Kate MacLellan
  >  Working Class Woman

Opis:


Film za Oscara® nominiranog redatelja Leeja Danielsa govori o sukobu Federalnog ureda za narkotike i jazz pjevačice Billie Holiday protiv koje je pokrenuo istragu. Iako su je prvotno željeli diskreditirati zbog poroka, njihovo se ponašanje ipak temeljilo na rasizmu. U filmu je prikazana i njezina veza s Jimmyjem Fletcherom, agentom kojem je počela vjerovati unatoč tome što radi za Vladu. Zanimljivost je da Billie Holiday glumi kantautorica Andra Day, nominirana za nagradu Grammy, a čaroliju jazz dive na sceni je dočarala noseći pritom savršene Prada kostime izrađene u njezinom stilu upravo za ovaj film.

Pročitaj recenziju filma The United States vs. Billie Holiday:

  • Slično za pogledati
  • Komentari (5)
  • Son

    Son (2021)

    triler, horor

    When a young boy contracts a mysterious illness, his mother must decide how far she will go to protect him from terrifying forces in her past.
  • Genius

    Genius (2017)

    biografski, drama, istorijski

    Prema knjizi Waltera Isaacsona: Einstein: His Life and Universe, serija će istražiti kako je maštoviti, buntovnički činovnik, koji se s doktoratom nije mogao zaposliti kao predavač, otključao tajne...
  • Judas and the Black Messiah

    Judas and the Black Messiah (2021)

    biografski, drama, istorijski

    Priča u čijem središtu jeste Fred Hampton, predsednik "Illinois Black Panther Party", kao i o tome kako ga je izdao FBI doušnik William O'Neal.
  • Promising Young Woman

    Promising Young Woman (2020)

    drama, kriminalistički, misterija, triler

    Za Cassie (Carey Mulligan) svi tvrde da je obećavajuća mlada djevojka dok joj strašan događaj ne usmjeri život na totalno drugačiji put. No ništa na prvi pogled nije onako kako izgleda. Ona je...

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • aleksandar-kojic
    Active member
    22.08.2023. 16:41
    Psihološko-psihodelični portret Lady Day in the Sky with Diamonds.Mnogo toga sam gledao o njoj,što dokumentaraca tako i filmova,ali ovaj je,za mene, nekako poseban.Jeste visoka produkcija,overloaded rediteljski postupak,neubedljiv scenario,ali Johann Hari je napisao sjajnu knjigu "Chasing the Scream" po kojoj je ovaj film snimljen.Glavna glumica Andra Day (kao rođena za ulogu Billie) i pisac Hari su izvukli film.Mnogima su ova dva sata pravi smor i retko kome se film dopao.Meni je brutalno moćan.Sve do sad snimljeno o Billie,predstavlja je kao malu stidljivu obojenu damu sa belim cvetom u kosi koja se bori za prava crnaca i peva Jazz. Ovde je akcenat na njenoj animalnoj prirodi u svim aspektima života,posebno u ljubavi.Upravo tako je i bilo - traume iz detinjstva,duga borba sa FBI,isterivanje sopstvenih demona,heroin kao lek.Bila je divlje okrutna prema svima koji su je voleli,kao i prema svima koji su je mrzeli.Nikad nije znala šta je prava ljubav i bežala je od nje.Naturalno,gotovo pornografski, prikazane scene seksa,zversko skidanje pred Hooverovim agentima,hapšenja,veoma realno snimane scene drogiranja i sva zlostavljanja prikazuju istinski dualitet njene ličnosti kroz dve potpuno suprotne sfere.S jedne strane,vrlo zajeban i beskompromisan karakter izrazito hrabre snažne individue sa stavom,a sa druge naivna i krhka devojčica,prerano odrasla, duboko senzibilna i životom razorena dušica koja nije u stanju da podnese nepravdu i teret linčovanja svoje rase.Sve se naravno vrti oko te uklete preteće i zabranjene pesme “Strange Fruit”,koju Andra Day opako izvodi u spotu postavljenom ispod ovog teksta, akcentujući svaku reč,da se bukvalno naježiš.Inače,film je vizuelno vrlo efektan, fotografija je predivna a kostimografija i scenografija verne estetici vremena radnje.Nakon dva sata gledanja, ostaje nam taj "strange and bitter" ukus u ustima i "smell of burnin' flesh" u nosu.Za kraj,izdvojio bih njen odgovor FBI agentima koji su tražili da im oda svu istinu o sebi i uključili magnetofon. Billie Holiday: "You think I'm going to stop singing that song. Your grandkids will be singing Strange Fruit. Y'all motherfuckers think you got something on me. You don't. You stupid bitches ain't got shit. Suck my black ass."
  • puppet_master
    eXtreme member
    14.04.2021. 18:32
    Pa da, ovih godina, decenija...ali sada? Rade li bioskopi i da li će današnja publika zbilja pravo iz karantina odjuriti da gleda biografije, koje su već snimane godinama ranije...🤔 Mada je danas to mahom streaming, van kina, ne znam kako se tu vrti lova (pa...ne znam igde kako se vrti 😄).

  • JoxerTM
    eXtreme member
    14.04.2021. 18:23
    Ama hoće! Lova.

    Pa vidiš da su se zadnjih godina u prolivudu raskotile raznorazne biografije, a i gledaju se ko lude.
    Skoro pa ne možeš pronaći film koji nije biografija. Ili superheroji.
    Ili imigracijske smaračine koje su metastazirale u evropsku kinematografiju.

    Osim što im scenaristi nemaju više mašte, maštu nema ni većina njihove današnje publike.

    Ja ću ovo u troskoku preskočiti osim ako ti ili netko ne potvrdi da film nije puko veličanje banalnosti.
    Moja majka neće kukati. Wink

{{message}}

{{item.title}}