Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The United States vs. Billie Holiday - Nešto fali

Billie Holiday je džez ikona koja je obeležila jednu epohu. Može se reći i svojom tragičnom sudbinom - preranom smrti u 44. godini, zvanično usled ciroze jetre. Bila je zavisnik od heroina, a godine 1939. izvela je pesmu "Strange Fruit", u kojoj peva o tragičnim danima linčovanja crnaca na jugu SAD. Zbog te pesma bila je praćena od strane FBI, a ovaj film potencira i da su joj je zbog i nameštana hapšenja i progon. Ta pesma uzeta je i kao "lajtmotiv" ovog filma, glavni zaplet na kome se temelji čitava biografija - reklo bi se pogrešno.

Čini se, ipak, da je život Billie Holiday mnogo kompleksniji nego što je to prikazano u ovih 140 minuta koliko traje film The United States vs. Billie Holiday koji kao reditelj potpisuje Lee Daniels (The ButlerThe PaperboyPreciousShadowboxer). Moglo je to da bude i znatno duže, ali i znatno kraće i efektnije. 

Daniels se odlučio da film počne scenama iz harlemskog kluba u kome je Billie već nastupala afirmisana u svojim 20-tim godinama. Ono što je plus filma jesu, svakako izvođenja njenih pesama i to kako ju je predstavila glavna glumica Andra Day, kojoj je to, zapravo, prva iole značajna filmska uloga, ako se izume gotovo potpuno neupadljiva minijatura u Marshall i nekoliko sinhronizujućih crtaća. Daniels zatim, tokom dva sata, prilično "razbacano" pokušava da nam približi narednih 20-tak godina u životu Billie, proganjane od FBI i agenta Harryja Anslingera (Garrett Hedlund), odnosno neposredno "ubačenog" operativca Jimmyja Fletchera (Trevante Rhodes), s kojim je Billie i imala burnu ljubavnu aferu, uprkos tome što joj je direktno smestio hapšenje. Ostali likovi su tu prilično "neprepoznatljivi", kao statisti bačeni tek da popune trajanje, a ne kao da su zapravo, veoma važi delovi slagalice života koji tinja na granici između genijalnog stvaraoca i narko-alko ovisnika.

Ono što upadljivo nedostaje ovom filmu jeste "emocija" kojom je Billie natapala svoje pesme, odnosno razlog zbog kojeg je postala to što jeste, poštovana i skoro 100 godina kasnije. Film se ne upušta dublje u razloge pevačicinog "tragičnog odnosa prema sadašnjici", tek stidljivo nagoveštavajući da je odrasla uz majku-prostitutku, a da je i sama silovana kada je imala deset godina. Baš nekako taj "nedostatak ranih dana", kada je Billie rođena kao Eleanora Fagan, jeste "odlučujuća mana" kada treba rangirati jedan biografski film na skali od "dovoljnog" ka "veličanstvenom". Tako da, nakon gledanja ovog ostvarenja ostaje utisak da kompleksna ličnost kakva je Billie bila zaslužuje mnogo "oštrije" viđenje, a ne samo ovo dnevno-političko, snimljene, rekao bih na brzinu, u smislu modne ambicije "Black Lives Matter". 

Godine 1972. snimljen je i film Lady Sings the Blues, u kom Billie tumači Diana Ross. Pogledajte pre...

 

  • Komentari (5)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • aleksandar-kojic
    Active member
    22.08.2023. 16:41
    Psihološko-psihodelični portret Lady Day in the Sky with Diamonds.Mnogo toga sam gledao o njoj,što dokumentaraca tako i filmova,ali ovaj je,za mene, nekako poseban.Jeste visoka produkcija,overloaded rediteljski postupak,neubedljiv scenario,ali Johann Hari je napisao sjajnu knjigu "Chasing the Scream" po kojoj je ovaj film snimljen.Glavna glumica Andra Day (kao rođena za ulogu Billie) i pisac Hari su izvukli film.Mnogima su ova dva sata pravi smor i retko kome se film dopao.Meni je brutalno moćan.Sve do sad snimljeno o Billie,predstavlja je kao malu stidljivu obojenu damu sa belim cvetom u kosi koja se bori za prava crnaca i peva Jazz. Ovde je akcenat na njenoj animalnoj prirodi u svim aspektima života,posebno u ljubavi.Upravo tako je i bilo - traume iz detinjstva,duga borba sa FBI,isterivanje sopstvenih demona,heroin kao lek.Bila je divlje okrutna prema svima koji su je voleli,kao i prema svima koji su je mrzeli.Nikad nije znala šta je prava ljubav i bežala je od nje.Naturalno,gotovo pornografski, prikazane scene seksa,zversko skidanje pred Hooverovim agentima,hapšenja,veoma realno snimane scene drogiranja i sva zlostavljanja prikazuju istinski dualitet njene ličnosti kroz dve potpuno suprotne sfere.S jedne strane,vrlo zajeban i beskompromisan karakter izrazito hrabre snažne individue sa stavom,a sa druge naivna i krhka devojčica,prerano odrasla, duboko senzibilna i životom razorena dušica koja nije u stanju da podnese nepravdu i teret linčovanja svoje rase.Sve se naravno vrti oko te uklete preteće i zabranjene pesme “Strange Fruit”,koju Andra Day opako izvodi u spotu postavljenom ispod ovog teksta, akcentujući svaku reč,da se bukvalno naježiš.Inače,film je vizuelno vrlo efektan, fotografija je predivna a kostimografija i scenografija verne estetici vremena radnje.Nakon dva sata gledanja, ostaje nam taj "strange and bitter" ukus u ustima i "smell of burnin' flesh" u nosu.Za kraj,izdvojio bih njen odgovor FBI agentima koji su tražili da im oda svu istinu o sebi i uključili magnetofon. Billie Holiday: "You think I'm going to stop singing that song. Your grandkids will be singing Strange Fruit. Y'all motherfuckers think you got something on me. You don't. You stupid bitches ain't got shit. Suck my black ass."
  • puppet_master
    eXtreme member
    14.04.2021. 18:32
    Pa da, ovih godina, decenija...ali sada? Rade li bioskopi i da li će današnja publika zbilja pravo iz karantina odjuriti da gleda biografije, koje su već snimane godinama ranije...🤔 Mada je danas to mahom streaming, van kina, ne znam kako se tu vrti lova (pa...ne znam igde kako se vrti 😄).

  • JoxerTM
    eXtreme member
    14.04.2021. 18:23
    Ama hoće! Lova.

    Pa vidiš da su se zadnjih godina u prolivudu raskotile raznorazne biografije, a i gledaju se ko lude.
    Skoro pa ne možeš pronaći film koji nije biografija. Ili superheroji.
    Ili imigracijske smaračine koje su metastazirale u evropsku kinematografiju.

    Osim što im scenaristi nemaju više mašte, maštu nema ni većina njihove današnje publike.

    Ja ću ovo u troskoku preskočiti osim ako ti ili netko ne potvrdi da film nije puko veličanje banalnosti.
    Moja majka neće kukati. Wink
;

{{message}}

{{item.title}}