Civilisation

TV serija

istorijski, muzika, dokumentarni, ratni (1969)

Civilisation

Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}
Ocjena korisnika
Odlično!
8,8
Civilisation

Naslov:

Civilizacija: Lični pogled Keneta Klarka

Godina:

1969

Žanr:

istorijski, muzika, dokumentarni, ratni

Trajanje:

50 min

Glavne uloge:


Kenneth Clark
  >  Narrator (voice)
Kenneth Clark
  >  Narrator
William Devlin
  >  King Lear
Patrick Stewart
  >  Horatio
Ian Richardson
  >  Hamlet
Cecil Day-Lewis
  >  Poetry reader (voice) (as C. Day-Lewis)
Eric Porter
  >  Macbeth
Ronald Lacey
  >  Gravedigger

Opis:


Britanska dokumentarna TV-serija u produkciji BBC-ja koja je prvi put prikazana na programu BBC 2 1969. godine. Njen autor i voditelj bio je ugledni istoričar umetnosti Kenet Klark, koji je u 13 epizoda prikazao istoriju zapadne civilizacije od ranog srednjeg veka do svog vremena, koristeći kao ilustraciju dostignuća arhitekture, likovne umjetnosti i muzike karakteristične za pojedini istorijski period.
Serija je imala ogromnu popularnost, a prateća knjiga Keneta Klarka postala je bestseler. Ovo je jedna od prvih BBC-jevih serija snimljenih i emitovanih u boji. Često se smatra jednom od najboljih serija u istoriji BBC-ja.
Postavila je standarde dokumentarnih emisija koje su BBC-ju donele veliki ugled.
Civilizacija je 1970-ih emitirana na programu tadašnjeg JRT-a, a tada je objavljeno i izdanje Klarkove knjige na našem jeziku.
Serija je je remasterirana u HD i ponovno prikazana 2011. godine na kanalu BBC HD.

Obradio/la:

LjubicaSP
 • Slično za pogledati
 • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Fokan
  Junior translator
  15.07.2012. 10:48
  Vidiš, ja sam stekao potpuno drugačiji dojam. Nekako mi i logičnije zvuči (da generaliziramo, što doduše nikada nije dobro) da je TV svugdje prije 50 godina ipak bila barem mrvicu više orjentirana da poduči a ne samo (kao danas) da zabavi. OK, to je TV, nitko ne očekuje svu mudrost svijeta ali ako uzmemo za usporedbu (što mi je odmah palo na pamet) BBC-evu seriju "Povijest kršćanstva" u 6 epizoda iz relativno recentnije produkcije (za što je maestralan prijevod napravio a.žižak), vidjet će se vizualna superiornost (režijsko-montažerska) i daleko pitkija naracija prilagođena današnjoj publici. Ali i nešto više usredotočenosti na bitna mjesta. Kažem, pogledao sam samo prvu epizodu i probat ću još koju. Barem tvoj prijevod čini to puno boljim iskustvom nego da je to uzeo raditi netko sa manje znanja i strpljenja da pohvata sve jezične bravure. Hvala još jednom.
 • LjubicaSP
  Moderator
  14.07.2012. 20:51
  Hvala, ali seti se da se Klark obraća gledaocima kasnih 60-ih koji imaju uglavnom klasično obrazovanje.
  On nema nameru da ih edukuje jer tada televiziju još nisu shvatali na taj način, već samo da napravi pregled tokova evropske civilizacije.
  Istina,danas bi ga bar ubedili da
  govori malo sporije jer ga je dosta teško pratiti.
  Uostalom, rani srednji vek nije baš zanimljiv. Pogledaj bar visoku gotiku ili renesansu i barok.
  Meni je bila zanimljiva i poslednja epizoda zato štoj je stigao do današnjih dana - u stvari prilično davnih iz naše perspektive.
  Pošteno me namučio, posebno prepevavanje stihova nama manje poznatih engleskih pesama i pesnika... a Šekspira sam srećno 'pozajmila' iz literature.
  LjubicaSP2012-07-14 21:06:00
 • Fokan
  Junior translator
  14.07.2012. 09:30
  Veliki posao, odličan prijevod. Pogledao sam prvu epizodu i nisam baš oduševljen. Nekako mi nedostaje pravi fokus kreatora emisije ali ću mu dati šansu sa još jednom epizodom. Elokventnost je nesumnjiva, u okvirima TV produkcije BBC to uvijek radi na zavidnoj razini ali mi se čini da bi to danas netko ipak malo "pročešljao" i odjelio bitno od nebitnoga.

{{message}}

{{item.title}}