Midsomer Murders

TV serija

drama, kriminalistički, misterija (1997)

Midsomer Murders

Ocjena korisnika
Odlično!
7,7
Midsomer Murders

Naslov:

Umorstva u Midsomeru

Godina:

1997

Žanr:

drama, kriminalistički, misterija

Trajanje:

90 min

Autor:

Caroline Graham


Glavne uloge:


John Nettles
  >  DCI Tom Barnaby
Jane Wymark
  >  Joyce Barnaby
Jason Hughes
  >  DS Ben Jones
Barry Jackson
  >  Dr Bullard
Laura Howard
  >  Cully Barnaby
Neil Dudgeon
  >  DCI John Barnaby
Fiona Dolman
  >  Sarah Barnaby
Barry Jackson
  >  Dr. Bullard
Daniel Casey
  >  Sgt. Gavin Troy
Tamzin Malleson
  >  Kate Wilding
Gwilym Lee
  >  DS Charlie Nelson
John Hopkins
  >  Sergeant Dan Scott
Kirsty Dillon
  >  DC Gail Stephens
Manjinder Virk
  >  Dr. Kam Karimore
Daniel Casey
  >  Sergeant Gavin Troy

Opis:


Kad je pilot epizoda 'Ubojstva u Badger's Driftu' emitirana u ožujku 1997., odmah je zarobila maštu britanske publike. Spojem prelijepih seoskih krajolika, ekscentričnog stanovništva i ubojstava, serija je privukla 13,5 milijuna gledatelja, srušivši rekord gledanosti te godine. Budućnost joj je bila zajamčena. Snimana na lokacijama u Buckinghamshireu, Berkshireu, Chilternsu i Home Counties, serija Umorstva u Midsomeru emitira se u više od 200 zemalja svijeta, od Afganistana do Zambije. Seriju producira Brian True-May, a koproducentica je Betty Willingale. Glazba je djelo Jima Parkera, a likovi su temeljeni na junacima romana spisateljice Caroline Graham. Njezinu knjigu Ubojstva u Badger's Driftu, koja je nadahnula seriju, Udruga autora kriminalističkih romana (CWA) izabrala je za jedan od 100 najboljih kriminalističkih romana u povijesti. Scenaristi serije su David Lawrence, Michael Crompton, David Hoskins, Michael Russell, a redatelji Peter Smith, Renny Rye, Richard Holthouse.

Umorstva u Midsomeru proslavila su i 100. nastavak filmom snimljenim u Danskoj, u suradnji s danskom televizijom DR. U njemu glume nagrađeni danski glumci Ann Eleonora Jorgensen (serija Ubojstvo), Birgitte Hjort Sorensen (serija Borgen), Marie Askehave (serije Ubojstvo i Borgen) i Nicolaj Kopernikus (serije Ubojstvo i Most). Sve ove poznate danske serije prikazane su i na HRT-u. U "The Killings of Copenhagen", Barnaby i Nelson surađuju s dvije danske detektivke kad vlasnika Midsomerske tvornice keksa nađu mrtvog u Danskoj. Stoti nastavak vraća se i u mjesto radnje pilota serije, izmišljeno selo Badger's Drift. Ovo je i prvi put da Bentley Productions snimaju Ubojstva u Midsomeru izvan Velike Britanije.

Unatoč idiličnoj ljepoti Midsomera, do emitiranja stote epizode u njemu je više od tristo ljudi prerano umrlo. Dogodilo se 281 ubojstvo, 12 nesretnih smrti i 11 samoubojstava. Najopasnije selo s najvećom smrtnošću je Badger's Drift u kojem je smještena radnja prve epizode i iz koje polazi stota. Od početka serije upotrijebljena su mnoga bizarna i jeziva oružja poput neispravnog mikrofona koji je izazvao strujni udar, francuske giljotine, igle za šešir, boca zimnice, brda novina, vodorige s krova i polica s midsomerskim plavim sirom. Umorstva u Midsomeru najgledanija su serija na ITV-u i jedan od najboljih izvoznih proizvoda britanske televizije. Emitira se u dvjestotinjak zemalja, od Afganistana do Zambije. Službena stranica serije je hit na Facebooku s više od 125.000 obožavatelja.

Glavni likovi ove popularne serije u početku su bili Tom Barnaby (John Nettles) i njegov partner Ben Jones (Jason Hughes) koji su razotkrivali misterije i zločine iza idilične ruralne slike Midsomera. Redovnu glumačku ekipu uključivali su Jane Wymark, koja se pojavljuje u svakoj epizodi kao Barnabyjeva supruga Joyce, Lauru Howard koja glumi njegovu kćer Cully te Barryja Jacksona, koji tumači lik patologa Bullarda. Partneri Tomu Barnabyju su tijekom serije bili i narednik Gavin Troy (Daniel Casey), narednik Dan Scott (John Hopkins) i narednik Ben Jones (Jason Hughes). Trenutni glavni lik u seriji je John Barnaby (Neil Dudgeon) koji je mlađi rođak bivšeg glavnog lika Toma Barnabyja i od 16.sezone njegov novi partner je Charlie Nelson kojeg glumi Gwilym Lee. Redovitu glumačku ekipu upotpunjuju Fiona Dolman u ulozi Sare, Tamzin Malleson kao patologinja dr. Kate Wilding, a tu je i pas Sykes.
 • Slično za pogledati
 • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • dekao
  member
  29.05.2017. 20:40
  Serija je fina razbibriga, pravo je uživanje gledati pitoreskni seoski krajolik u Engleskoj. Što se tiče nekog umetničkog kvaliteta, tu je prilično šuplja. Priče su plitke, detektivski rad je neuhvatljiv. Za poslepodne dušu dala, mada ja uglavnom zadremam dok je gledam.
 • 26.04.2016. 19:30
  Obnovljeno za 19. sezonu
 • Cupe
  member
  09.10.2014. 16:57
  Hmm,ili ne mogu da nađem ili nije prevedena,Midsomer Murders (1997) 1 CD Sezona16 Epizoda2? [učitaj cijeli komentar]