Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

}

Star Wars: The Last Jedi - Da je bar poslednji...

Šalim se, naravno... Ne da nije poslednji, nego mu se i ne vidi budućnost završetka. Kao "space soup-opera", što bi, valjda, u neku ruku i trebalo da bude. Bez kraja i konca, nastavljena unedogled... pa, kom pre dosadi...

Novi Star Wars: Episode VIII - The Last Jedi (kakva ironija - "novi", a "poslednji") jeste, pre svega - zabavna igrarija. Njegova najveća vrednost i jeste u come-backu ikone zvane Luke Skywalker (dobro, ne računajući onih par sekundi koliko se pojavio na kraju prethodnog nastavka). Luke je postao ostarelo (dobro, "sredovečno") džedajsko "gunđalo", samoizolovan na udaljenoj planeti, u dobrotvornom "egzilu", razočaran valjda u ono što je "kosmodemokratija" trebalo da uradi, a nije. Tu negde se krije i osnovna "težina" ovog filma, u odnosu na svoje prethodnike. Naravno, Rey je tu da "smekša" Lukea...

Ako bi se tražila zamerka ovom filmu, mogla bi da se nađe u njegovoj, pa, ipak, prenaglašenoj dužini. Ono što je ispričano u 152 minuta trajanja, moglo je i bez nekih manje bitnih "podzapleta" (neću "spoilerisati), usredsređujući gledaočevu pažnju isključivo na glavni tok radnje i glavne junake (jeste, može da se kaže da ih ima previše).

Naravno, glupo je za jednu ovakvu SF razbibrigu reći da ima i previše CGI, istina besprekorno upeglanog u strulturu filma, ali ta izražena "jednodimenzionalnost" u rediteljskom rešenju može da smeta onima koji su očekivali "korak dalje", pre svega u "priči". 

Iako su strani kritičari velikom merom naklonjeni tvrdnji da je ovo najbolji "Star Wars" još od 1980. godine i Star Wars: Episode V - The Empire Strikes Back, ja se s tim ne bih složio ni što se tiče jednog, a ni drugog filma. Kao neko ko je odrastao na tim filmovima, ostajem uporno pri tvrdnji da su i prvi Star Wars, a po količini emocija naročito Star Wars: Episode VI - Return of the Jedi - neprevaziđeni!

Mislim, dobro je i ovo, ali kad naiđe sledeći "Star Wars", koliko nas će tvrditi da je ovo nešto najbolje viđeno do sad? Kao što niko više ne tvrdi da je Star Wars: Episode VII - The Force Awakens bolji od ovog.

Pa, vi fanovi, sad vešajte i palite zvezde smrti...

  • Komentari (58)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    11.11.2018. 22:16
    Pa ko je gledao predhodne delove, odgledaé i ovaj. Samo da napomenem da Mark Hamill nije ni naučio da glumi )
  • jocoiva
    Active member
    01.05.2018. 19:55
    ništa posebno 4 od 10
  • 03.04.2018. 17:32
    Pa dokle??? Pustite ih konačno da umru ponosni i veličanstveni. Tema razbucana do granica ludila samo kvari divna sječanja na nekad fantastične ugođaje gledanja besmrtna prva tri filma , a onda blagi pad pa strmoglavi juriš u bezdan bez kraja bez mjere samo daj lovu lovu lovuuuuuu.... Veliko smeće moderrne američke filmske industrije koja nakon 2009 nije napravila ni jedan film vrijedan pomena ( čast 10 -15 izuzetaka)
;

{{message}}

{{item.title}}