Forgotten - Južnokorejska pokazna vežba

Nije čest slučaj da južnokorejski filmovi uživaju širu popularnost. Zahvaljujući Netflix-u, koji se pobrinuo za njegovu distribuciju u "ostatku sveta"  triler Gi-eok-ui bam, ima sve predispozicije da zadovolji očekivanja čak i najtvrdokornijih poklonika žanra.

Sve što čini dobar triler jeste prisutno ovde. Dvostruki, pa čak i trostruki "tvist" čini grešnim svaki pokušaj prepričavanja sadržaja, u čijem se središtu naizgled nalazi mladić s neobičnim hipersenzitivnim poremećajem.

Vešto vođena priča čini da 108 minuta brzo protekne, vešto balansirajući negde između atmosfere koja je bliska onoj koju je, recimo imao klasik poput Le locataire, pojedinih hičkokovskih filmova, ali asocira i na emociju koju donose neka nova ostvarenja tipa The Missing. Reditelj i scenarista Hang-jun Zhang umešno vodi priču u kojoj postepeno gradi naraciju, ne otkrivajući "identitet ubice", odnosno motiv "savršenog zločina" gotovo do poslednjeg kadra. Već takav postupak sam po sebi jeste dovoljan da jedno delo dobije oreol "izdvajanja" od "žanrovske konfekcije".

Naravno, kao što to biva kod dobrih ostvarenja, i Gi-eok-ui bam može da izazove kontroverzne emocije kod publike (što je i slučaj po nekim forumima). Vizuelno, ovaj film jeste veoma doteran, ali i gotovo fascinantno jednostavan u svojoj izvedbi. Sveden broj likova čini akciju gotovo kamernom, ali upravo to je ono što čini lepotu viđenog, čineći "bliskost" dešavanja na ekranu s realnom mogućnošću da se "nešto slično" može desiti i u stvarnom životu bilo kome od nas.

Ne oklevajte. Možda ćete veoma brzo poželeti da ponovo pogledate ovaj film. A, već to je "dokaz" da film vredi...

Ocena: 8-

 

 

 • Komentari (7)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Stole Haringa
  eXtreme member
  17.03.2018. 08:21
    Pisao sam u drugoj temi o filmu jer sam se po običaju zaleteo.   Izvinjivam se na dupliranju. [učitaj cijeli komentar]
 • nixonej
  member
  17.03.2018. 01:45
  Meni je film vrhunski,drži pažnju cijelo vrijeme.
 • Filaret
  Senior translator
  16.03.2018. 00:56
  Nažalost film ne koristi do kraja veliki potencijal koji ima i to iz dva razloga. Prvi je objašnjavanje do u sitna crevca koje kreće kad se raspetljava ova inače vrlo dobra priča o indukovanoj amneziji i osveti. Posledica je da postaje gotovo sasvim neuverljiv, uz eksploataciju stare Oldboy matrice. Bolje bi bilo da se držao principa "manje je više", pa makar zadržao sve narativne trivijalnosti. Drugi je katastrofalan kraj. Uz svo razumevanje za autorsko-producentske vizure, odavno tako ljigav završetak nisam video, falio je samo hor nebeskih anđela u crvenim odorama da sa belih oblaka zapeva Slava tebi Netflikse i pomiluj nas grešne, pa da sklizne u neopevano remek nedelo.  I pored svega, plusevi (ideja, fotografija, atmosfera) ga dižu iznad proseka i verovatno je najbolji korejski film snimljen posle The Wailing (2016) koji sam gledao.