Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Hostiles - Bili jednom "Neprijatelji"...

Režija: Scott Cooper

U životu svake zajednice nakon teških i bremenitih vremena dolazi vrijeme oprosta i iskupljenja. Svaki pojedinac na ovaj ili onaj način prolazi kroz katarzu. Tko ne može ili neće zaboraviti i krenuti dalje, nakon nekoga vremena biva odbačen i osuđen od pripadnika vlastite zajednice.

Kapetan Joseph Blocker, prekaljeni vojnik iz brojnih graničnih ratova protiv indijanskih plemena, dobiva od pukovnika Briggsa zadatak koji nevoljko biva prisiljen prihvatiti. Naime predsjednik SAD-a odluči pomilovati teško bolesnoga ratnog poglavicu Čejena - Žutog Jastreba i njegovu obitelj, te ga kapetan Blocker mora sprovesti do zavičaja Čejena u Montani. Žuti Jastreb je ubio nekoliko dobrih prijatelja Blockeru, te ga on ne može smisliti na početku dugoga putovanja. Na početku puta nailaze na spaljenu farmu i jedinu preživjelu nakon masakra Komanča, gđu Quaid, koja je ostala bez muža i troje djece. Montana je daleko i vremenom se pod sukobima i traumatičnim događajima, vojnici i indijanci zbliže. Na kraju puta više nitko neće biti isti, jer vrijeme nosi svoje, a nekadašnji neprijatelji nauče poštovati jedni druge. No događaji ne idu onako kako bi kapetan Blocker htio. Montana je završna katarza, a novi početak za one koji uspiju izvući živu glavu iz krvavih i nasilnih događanja...

Scott Cooper je okupio odličnu ekipu na ovome sjajnome westernu. Njegov glumac - Christian Bale (zajedno su odradili odličan film Out of the Furnace) uz Rosamund Pike, te nezaobilaznoga Wesa Studia, te cijeli niz odličnih karakternih glumaca u sporednim ulogama. Svi zajedno digli su ovaj film na jedan stvarno jako visok nivo. Smrknuto lice C. Balea, koji se valjda nijedanput nije osmjehnuo u čitavome filmu ostat će dugo u glavi svakome ljubitelju ozbiljnih westerna. Sve to ne bi bilo moguće bez vrhunske priče i još bolje fotografije. Film je cijeli snimljen u eksterijeru, pa su kamera (Masanobu Takayanagi) i dugi kadrovi, dodatni pečat u ovome ozbiljnome, a na trenutke i emocionalno snažnome filmu.

Cijela ta ideja katarze i iskupljenja stisnuta je u dva sata trajanja, tako da je teško povjerovati u dubinu preobrazbe koju proživljavava kapetan Blocker. No tu na scenu stupa Christian Bale. Ne znam koji bi drugi glumac tako uvjerljivo „prešao“ put od mrzitelja divljaka do poštovanja dva ratnika. Isto vrijedi i za Rosamund Pike. Ona je ženska polovica iste medalje. I nakon što su joj Komanči brutalno ubili djecu i muža, nađe snage za ljubav prema starome Čejenu i njegovoj obitelji.

Vrlo snažan film, sa jasnom i nedvosmislenom porukom o oprostu i iskupljenju. Snažniji ne može biti. Gledati svakako, mada je na kino blagajnama u otvaranju lošije prošao od jedne filmske besmislice (Jumanji: Welcome to the Jungle). No ako je publika u SAD hirovita, nemojte to biti i vi. Uložite dva sata u ovaj film i nećete požaliti.

 

  • Komentari (29)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • dzindzin16
    eXtreme member
    04.02.2021. 18:27
    Krece surovo i ocekuje se valjda nastavak radnje u istom ritmu a to se ne dobija.
  • beogradski
    eXtreme member
    21.11.2020. 15:40
    Odlican i surov film..Reziser Scott Cooper iza sebe ima odlican Out of the Furnace. Inace, Christian Bale i Rosamund Pike imaju dobre filmove
  • Dragan B Jovanovic
    Active member
    21.06.2018. 17:38
    Interesantan film.Nema vise kauboja i indijanaca.To je to.
;

{{message}}

{{item.title}}