Green Book - Hoće li dobiti "Oskara"?

Tri "Zlatna globusa" koja je ovaj film dobio, kao i brojne ostale nagrade, nagoveštavaju da će ostvarenje koje potpisuje Peter Farrelly vrlo verovatno dobiti i bar nekog, ako ne i više - "Oskara". Čini se - sasvim zasluženo...

Toplih ljudskih priča nema baš previše u poslednje vreme, a pogotovo ne da dolaze iz Holivuda. Viggo Mortensen i Mahersala Ali ponudili su nam, naizgled, jednostavnu priču, koja se dešava početkom 1960-tih godina u SAD, a kojom sasvim provejava duh osude rasističkog besmisla, tako prisutan u "najdemokratskijoj zemlji sveta" u to vreme. Kada se tome doda da je film rađen po istinitom događaju, a da su glavni protagonisti stvarno postojali pod tim imenima, stvar je još "bliža srcu".

Viggo je Tony "Lip" Vilallonga, italijanski snagator iz Brooklyna, koga  muzička kompanija angažuje da bude pratilac njihovoj crnačkoj "zvezdi klasične muzike" po imenu Dr Don Shirley i njegovom orkestru na turneji po rasnim predrasudama opterećenom jugu države. Uprkos tome što je i sam više nego "rezervisan" prema pripadnicima crnačke rase, Tony će, tokom putovanja, promeniti mnoge svoje stavove i dostojanstveno učiniti sebe boljim čovekom. A, takođe, ista sudbina će zadesiti i njegovog saputnika/poslodavca, čineći sveukupan doživljaj gledanja ovog filma veoma vrednim i inspirativnim.

Može se, tu i tamo, ponešto i prigovoriti ovom filmu, kao na primer, i odsutnost nekog "dubljeg" zapleta, odnosno nedorečenost nekih scena i likova. Ali, jednostavno, vrednosti fima uveliko nadmašuju mane koje će dušebriznici sigurno pronaći. Viggo, pre svih, a potom i Mahersala, nose ceo film na svojim plećima, svedočeći baš o tome koliko je dobar glumac dragocen za ceo utisak. Oni, kao da ne glume, već su, jednosatvno, stvarno ti likovi!

Da, ovom svetu su potrebni ovakvi filmovi! Plemeniti, pre svega.

I, da, ovom svetu su potrebni likovi kao što su stvarno bili Tony i Don!

 

 • Komentari (13)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • alterego
  Active member
  25.02.2019. 15:16
  Vrlo dobar film 7.5/10
 • osman2510
  Translator
  25.02.2019. 14:02
  Da, odličan film bez sumnje, ali baš za Oskara za najbolji film godine, malo previše.No, s obzirom da se, kako kolega iznad istače, radi o ušećerenoj aktuelnoj političkoj temi, sasvim razumljivo.
 • 2b0rn0t0b
  eXtreme member
  25.02.2019. 11:28
  Odličan film, bez ikakve sumnje.Pišem ovo nakon što je osvojio Oskara za najbolji film. Moji favoriti su bili The Favourite i Roma, ali ja sam uvek bio loš prognozer.Sve je o ovom filmu na mestu, gluma, režija koja je neutralna, sama priča lepljiva i pitka, muzika, scenografija. Film sjajno oživljava jednu prošlu, i sada već romatizovanu epohu šezdesetih. Što neko gore reče, film koji ima i glavu i rep, i telo i poruku. Naravno, malo je holivuski ušećeren na kraju, kako je to po već oprobanom receptu, ali govori o još uvek aktuelnoj temi rasne segregacije. SAD ni posle 100 godina od ukidanja ropstva i dalje nisu sasvim raskrstile sa avetima prošlosti, tako da ovaj film na pitak i prijemčiv način govori o mogućnostima suživota i razumevanja. Potrebno je samo malo bolje upoznati jedni druge i barijere padaju. Nažalost, ovo je maksimum koji o ovoj i dalje osetljivoj temi trampovska Amerika ima da kaže.  [učitaj cijeli komentar]