Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

The Children Act - Ako volite Britance...

Drama, prikazana na FEST-u 2019, u kojoj je najvrednije to što u njoj nastupaju Emma Thompson i Stanley Tucci. Ona je sutkinja, koja od svog posla već 11 meseci nije vodila ljubav sa svojim mužem, a on je univerzitetski profesor kome je sve to dosadilo, te joj najavljuje da će imati aferu s jednom svojom nadarenom učenicom. Ona mo kaže da, ako to uradi, s njima je gotovo. Pri tom, u pozadini svega, odvija se "njen" slučaj, u kome treba da presudi po pitanju želje lokalne bolnice, da uprkos protivljenju porodice 17-godišnjeg pacijenta obolelog od leukemije, a i njega samog, izvrši transplataciju krvi dečaku, pripadniku "Jehovinih svedoka"...

Reklo bi se - svi sastojci su tu. Međutim, nakon odgledanog, uopšte ne sporeći da je u pitanju "dobra drama", ostaje utisak da se moglo i "malo više". Thompson i Tucci dominiraju, ona pre svega, upečatljiv je i Fionn Whitehead, u ulozi obolelog momka, koji obožava englesku poeziju, a omiljen mu je William Butler Yeats, ali uprkos tragičnostima događaja iz filma, nekako je sve prilično "po meri skrojeno", da bi ostavilo utisak "bombe". Reklo bi se - "film u tipičnom engleskom maniru", čini mi se prijemčiviji TV-formatu nego onom bioskopskom. Uostalom, veteran reditelj Richard Eyre (The Other Man, Notes on a Scandal) ipak je iskusniji kao TV stvaralac. 

Scenarista ovog film je Ian McEwan, po svom istoimenom romanu. Iste godine kad i ovaj film, ekranizovan je i njegov roman On Chesil Beach (čiju filmsku recenziju možete da pročitate ovde: On Chesil Beach - Praznik), a autor je i čuvenog romana po kome je snimljen "Oskarovac" Atonement. Neka mi se ne zameri, ali čini mi se, da je, uprkos angažovanju pomenutih glumaca, ovaj film pobudio najmanje emocija od sva tri.

Zaista ne verujem da će bilo ko, ko odluče da pogleda The Children Act - biti razočaran. Ali, da li će biti i mnogo oduševljenih? 

... Ni to ne verujem, baš...

 

 

  • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Vilin
    eXtreme member
    19.08.2019. 09:26
    Film sa BBC produkcijom ne može mnogo da omane. Ema Tompson standardno dobra i ona nosi ceo film. Priča je o uvek aktuelnim etičkim i religioznim dilemama, čak donekle dotiče i filozofsku raspravu o Bogu, religioznosti i razlozima bivstvovanja, ali i o ljubavi, braku i njegovom funkcionisanju. Sve u svemu ništa epohalno, ali nije loše pogledati.
  • titlovi.com
    Approval team
    30.11.2018. 22:49
    Prijevod je uradio m4816k 👍
;

{{message}}

{{item.title}}