Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Dug moru - Zašto je povraćao Sergej Trifunović?

U sklopu FEST 2019 novinarima je predstavljena prva epizoda nove srpsko-crnogorske serije "Dug moru", iza koje stoji "Monte Royal Pictures International". Reditelj ove ne baš obične serije, najavljene u 12 epizoda, jeste Goran Gajić, poznat kao autor uspešne Vratice se rode. Za sada su snimljene i izmontirane tri epizode nove serije, a snimanje preostalih devet očekuje se u najskorije vreme.

U seriji nastupa dosta poznatih glumaca iz regiona, među kojima su i Dragan Mićanović, Ana Lečić, Nada Šargin, Sergej Trofunović, Vule Marković, Leon Lučev, Vesna Trivalić, Bojan Dimitrijević, Mina Sovtić, Miki Krstović... Za scenario su zaslužni, pored samog reditelja i Stevan Koprivica, Hajdana Baletić, Bojana Maljević i Aleksandar Radunović.

Pa. šta smo to videli u prvoj epizodi?

Dve stvari koje posebno "bodu oči" jesu suviše naturalističko povraćenje Sergeja Trifunovića, u ulozi misteriozno-nesrećnog arhitekte koji stiže na Lušticu i besomučno "krupno-kadrovsko" prebijanje drškom pištolja jednog nedužnog dečaka od strane beskrupuloznog zelenaša koga glumi Leon Lučev. Čini se da ovakvi "surovi" prizori zaista nisu najprimereniji seriji koja pretenduje da bude prikazana u nekom udarnijm terminu, verovatno na nekoj od televizija s nacionalnom frekvencijom. 

Inače, na osnovu prve spizode stiče se utisak da će se ova serija, po svojoj strukturi, ali i zapletu, zaista razlikovati od mnogih do sada viđenih, a napravljenih na prostorima ove regije. 

Uostalom, kako je i sam Goran Gajić, napisao u promotivnom materijalu - “Priču sam smestio u prostor koji spaja sadašnjost i prošlost, prisutne i nestale, žive i mrtve likove, emocije i sećanja... Ova porodična i kriminalistička drama koristi paranormalne i nadrealne elemente, u građenju
hipnotičkog filmskog jezika... Povezane sudbine kompleksinih junaka ispričane su u mističnoj atmosferi, ukorenjenoj u neverovatnim i neistraženim lokacijama koje otkrivaju bujnu i burnu historiju poluostrva Luštica, Boke Kotorske, a vode nas do fantastičnih mitskih mesta u
Beogradu i regionu... Dok pričam ove uzbudljive ljudske priče, koristim na poseban način flešbekove - koji nas vraćaju u daleku prošlost... a nekada nas vode i u budućnost...”

Na osnovu viđenog u 60 minuta prve epizode, ipak, mnogo toga ostaje nedorečenog, odnosno ne da se nagovestiti oko čega će se, zapravo, plesti osnovni zaplet u ostalim. Tu je Dragan Mićanović, kao vlasnik "risorta" koj je pozajmio pare od zelenaša Lučeva, koji mu sada preti, tu je i Draganova ćerka iz Beograda, zaljubljena u lokalnog problematičnog momka, tu je i misteriozni kamen, zbog koga jedan arheolog izvrši samoubistvo, tu je i Sergej koji plače i povraća, ko-zna-zbog čega...

Sve u svemu, može da bude interesantno, mada se čini da bi, po viđenom u prvoj epizodi, format ovakve "naracije" više "prijao" igranom filmu, a ne seriji koja bi, ipak, trebalo da pretenduje da bude gledana u širokim porodičnim krugovima.

Jer, nije svakom interesantno da 60 minuta razmišlja o tome - zašto Sergej povraća i plače...

 

 

 

  • Komentari (4)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • nickpop
    member
    14.10.2019. 08:36
    Vratim se sinoć iz bioskopa, još sa svežim utiscima o Jokeru,
    i rešim, ispostaviće se pogrešim da vratim 2. epizodu serije
    "Dug moru" da je odgledam.

    To je toliko gubljenje vremena. Obe epizode su pune praznog hoda.
    Da bi tu počelo nešto da se otpetljava biće potrebno 2000 epizoda.

    Goran Gajić od kiksa sa "Vratiće se rode" srlja iz tiganja u vatru.
    Nula.
  • Danilo-Naissus
    Junior moderator
    09.10.2019. 03:20
    "Jer, nije svakom interesantno da 60 minuta razmišlja o tome - zašto Sergej povraća i plače..."

    Možda zato što je pročitao ceo scenario.   

    "Vratiće se rode" me uopšte nisu impresionirale btw.   
  • Stole Haringa
    eXtreme member
    03.03.2019. 02:25

    [TUBE]yiO6Lth5hZk[/TUBE]


      Reditelj Gajić ke stari poznanik. Ko ne veruje neka se sam uveri, neka pronađe Video jelu, zelen bor. Zbog njega je Mira Furlan toliko puta rizikovala na relaciji Zagreb Beograd.

      Ovde su još jeni stari poznanici poput Mikija Krstovića, Vesne Trivalić...A tu je i Pikac.

      Da skratim, gledaće se kad bude dostupmo.

;

{{message}}

{{item.title}}