Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Balkanska međa - šta reći?

Kucnuo je i taj čas - pred nama je jedan provokativan film na temu najskorije završenog (?) rata na ovim prostorima. Tačnije, ovo je rusko-srpska skupa produkcija o tome kako su Rusi zauzeli prištinski aerodrom Slatina, u zoru 12. aprila 1999. godine, tik ispred jedinica NATO, čime je kako na kraju filma piše izvojevana "prva pobeda nove Rusije" (ili tako nekako).

Dakle - spektakl!

S mnogo pucanja, specijalnih efekata, surovih borbi prsa-u-prsa...

I mnogo poznatih likova, od Miloša Bikovića, Gojka "Vinetu" Milića, pa do Emira Kusturice...

Dakle - opasna pucačina!

Kako rekoše na konferenciji za novinare - ovo je pravi žanrovski film ("akciona drama", a kao takav "mora jasno razgraničiti dobre od loših momaka". I, to je ono što je potrebno znati o filmu, da bi se on voleo.

Ruski odred vojnih specijalaca, rasformiran nakon što je njihov zapovednik ubio teroristu u Bosni, izbacivši ga kroz otvorena vrata helikoptera u letu, ponovo je angažovan da uradi "nemoguće" - zaposedne prištinski aerodrom pre nego što se na njega spuste NATO snage. U središtu ratnog ludila koje će zavladati, naći će se i pripadnici regularne milicije - dva glavna junaka - Vuk (Miloš Biković) i Fadilj (Aleksandar Radojičić), dva glavna zlotvora Smuk i Amir (veoma upečatljivi Aleksandar Srećković Kubura i Miodrag Radonjić), bolničarka Jasna (Milena Radulović)... svako iz svojih razloga i savesti prisutan na Kosovu u krvavim godinama s kraja 20. veka.

Dakle, film za one koji vole slična žanrovska ostvarenja, s mirisom baruta, naznakama ljubavne priče i emotivnim odnosom uslovljenim da ste direktni ili indirektni akter tog vremena o kome film pripoveda.

Tek onako, blago, zasnovan na neposrednom istorijskom događaju, koji je uzet samo kao povod za, mora se priznati, uspešno vođenu i ispričanu priču. Uostalom od vremena The Magnificent Seven, a i ranije, postoje te priče o moćnim "ekipama" i "pojedincima" koji stavljaju svoje "cevi" u službu "nekih viših ciljeva"... da ne govorim o partizanskim filmovima, i o tome koliko smo se kao klinci oduševljavali kad kauboji mlate indijance.

Dakle, bez predrasuda... Čist žanrovski film, i kao takav, veoma dobar! Uostalom, svetsku distribuciju radi Twentieth Century Fox. Za sada je još neizvesno da li će se prikazivati i na Kosovu...  

  • Komentari (24)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • beogradski
    eXtreme member
    19.04.2020. 16:11
    Odlican film
  • Wux
    member
    22.08.2019. 08:47
    Al ga us#aše pošteno. Sa ovako ozbiljnom temom i istinitim događajem se igrati smrdljivog holivuda..neverovatno. Za akciju i neku fikciju bi svi ovi spešl efekti i čuda muda, bili ok i film bi bio ok, ali ovoliko šminke i holivudske drame je previše.

    Tvrđava Brest je isto malo našminkana ali je odrađen film realnije nego ova smejurija.
  • Gewehr98
    Junior translator
    06.06.2019. 23:28
    [QUOTE=icemaher]Ako moze neko samo da napise koja je normalna verzija za gledanje. Sve sto nadjem sve ubacen ruski zvuk, ne cuje se srpskiConfused. [/QUOTE]

    WEB-DL x264-BD4YU
;

{{message}}

{{item.title}}