Greenland - Već viđeno, ali ko mu kriv...

Filmovi o kataklizmi Zemlje usled revanšističkog svemirskog udara nisu ništa novo . Tu se manje-više sve zna. Kometa juri ka našoj planeti, i, uprkos naporima zaduženih i združenih snaga, ništa je ne može sprečiti da izazove armagedon. Setite se samo naročito kritične 1998. godine koja nam je podarila čak dva filma na tu temu - Deep Impact i Armageddon. Godine 2017. snimljen je i Geostorm, u kom takođe glumi Gerard Butler, kao i u Greenland, što se donekle može smatrati i kuriozitetom da jedan takav glumac tumači skoro istovetnu ulogu u dva različita filma. 

Novi "katastrofalni" Greenland pruža nam otprilike istu matricu, samo s tom razlikom što ovde nema "naučničkih" pokušaja da se predupredi udar komete, već pratimo sudbinu jedne američke porodice u nastojanju da prežive udar džinovskog kamene iz svemira "koji je već jednom istrebio dinosauruse". Dakle, ništa svemirske avanture - samo intimna drama na Zemlji. Butler je građevinski preduzimač koji se nađe u sred opšte katastrofe. On je i "srećnik" koji je dobio "ausweis" od američke vlade, koji mu omogućuje da se skloni u bezbednost bunkera izgrađanog na dalekom Arktiku da se sačuva bar nešto planetarne elite. Takvu priviligije imaju i članovi njegove najuže porodice - žena mu i sin. Ali, sin je dijabetičar i u odsudnom trenutku gubi svoj lek, pa...

Tako ceo film prolazi u nastojanju da se porodica Butler domogne sigurnosti bunkera za preživljavanje udara komete. Na tom, skoro dva sata dugom putu, suočiće se s nekoliko opasnih iskušenja, jer je stanovništvo Amerike uglavnom u pljačkaškom i samoživom rasulu pred nastupajućom kataklizmom. Tek, kako to biva u ovakvim filmovima, kraj je unapred poznat i ne baš preterano maštovit, akcione scene su prilično podnošljivo urađene, a scenario napisan tako da ne izaziva preterano mrštenja.  

Da li je moglo više i bolje? Redtelj Ric Roman Waugh iza sebe ima tipično "akciono-krimićarsku" filmografiju (Angel Has FallenShot CallerSnitchFelonIn the Shadows), pa je i ovde odradio zanatski odradio posao. Šteta što nije malo više "zagrebao", kao, recimo u slučaju njegoog verovatno najboljeg ii najkompleksnijeg filma Shot Caller, već se odlučio da napravi pravolinijsko žanrovski omeđeno SF ostvarenje, koje u ovo "postkoronarno" doba i nije najsrećniji izdanak žanra kojim se možćete razonoditi. Mada je više uopšte pitanje šta treba da nosi predznak "SF", a šta ne.

Recimo, podsetite se kako je Geostorm - oduvao!...

I za kraj više nego trivia - Šta mislite zašto je Donald Trump hteo nedavno da kupi zemlju Greenland?

 

 • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • titlovi.com
  Approval team
  02.10.2020. 00:18
  Prijevod je najavio Bambula ⚡
 • davorhec
  member
  06.09.2020. 23:21
  gdje je prevod?

   
  -------------------------------------
  Nema ga. Postavi zahtev za prevod ovde
  A pre toga pročitaj uputstvo i napiši zahtev, pa ko bude zainteresovan prevešće ga.   Smile

  kadetoni2020-09-06 23:40:59