Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Greenland - Već viđeno, ali ko mu kriv...

Filmovi o kataklizmi Zemlje usled revanšističkog svemirskog udara nisu ništa novo . Tu se manje-više sve zna. Kometa juri ka našoj planeti, i, uprkos naporima zaduženih i združenih snaga, ništa je ne može sprečiti da izazove armagedon. Setite se samo naročito kritične 1998. godine koja nam je podarila čak dva filma na tu temu - Deep Impact i Armageddon. Godine 2017. snimljen je i Geostorm, u kom takođe glumi Gerard Butler, kao i u Greenland, što se donekle može smatrati i kuriozitetom da jedan takav glumac tumači skoro istovetnu ulogu u dva različita filma. 

Novi "katastrofalni" Greenland pruža nam otprilike istu matricu, samo s tom razlikom što ovde nema "naučničkih" pokušaja da se predupredi udar komete, već pratimo sudbinu jedne američke porodice u nastojanju da prežive udar džinovskog kamene iz svemira "koji je već jednom istrebio dinosauruse". Dakle, ništa svemirske avanture - samo intimna drama na Zemlji. Butler je građevinski preduzimač koji se nađe u sred opšte katastrofe. On je i "srećnik" koji je dobio "ausweis" od američke vlade, koji mu omogućuje da se skloni u bezbednost bunkera izgrađanog na dalekom Arktiku da se sačuva bar nešto planetarne elite. Takvu priviligije imaju i članovi njegove najuže porodice - žena mu i sin. Ali, sin je dijabetičar i u odsudnom trenutku gubi svoj lek, pa...

Tako ceo film prolazi u nastojanju da se porodica Butler domogne sigurnosti bunkera za preživljavanje udara komete. Na tom, skoro dva sata dugom putu, suočiće se s nekoliko opasnih iskušenja, jer je stanovništvo Amerike uglavnom u pljačkaškom i samoživom rasulu pred nastupajućom kataklizmom. Tek, kako to biva u ovakvim filmovima, kraj je unapred poznat i ne baš preterano maštovit, akcione scene su prilično podnošljivo urađene, a scenario napisan tako da ne izaziva preterano mrštenja.  

Da li je moglo više i bolje? Reditelj Ric Roman Waugh iza sebe ima tipično "akciono-krimićarsku" filmografiju (Angel Has FallenShot CallerSnitchFelonIn the Shadows), pa je i ovde odradio zanatski odradio posao. Šteta što nije malo više "zagrebao", kao, recimo u slučaju njegoog verovatno najboljeg ii najkompleksnijeg filma Shot Caller, već se odlučio da napravi pravolinijsko žanrovski omeđeno SF ostvarenje, koje u ovo "postkoronarno" doba i nije najsrećniji izdanak žanra kojim se možćete razonoditi. Mada je više uopšte pitanje šta treba da nosi predznak "SF", a šta ne.

Recimo, podsetite se kako je Geostorm - oduvao!...

I za kraj više nego trivia - Šta mislite zašto je Donald Trump hteo nedavno da kupi zemlju Greenland?

 

  • Komentari (23)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • puppet_master
    eXtreme member
    28.04.2021. 22:08
    Izgubih dah i ogladnih, potroših pola baterije i grđe neta, garantovano sam i izgubio koji kilogram dok ne nađoh temu...ko sada, 'vakav, da piše o tamo nekom filmu...

    Kako bilo, mlako mi je, u celini, ovo. Donekle je zapravo zaćuđujuće efektan film, zbilja mi je neko vreme bilo stalo do porodice čiju mukicu pratimo...tu je i poneka vrlo dobra scena, uz to me i uvek obraduje Scott Glenn, ovde kratkominutan 😔, tek, eto, vremenom mi se da li istrošila empatija, da li me je umorila sva ta bežanija od kraja sveta, te sam finale dočekao ne odveć zainteresovan za ičiju sudbu kletu, izbavljenje, kadrove uništenja, oazu za preživele... Do mene je, verovatno. Mora me ovakva tema udariti u stomak, no eto, nije.
  • murajsam
    member
    19.03.2021. 14:13
    GLedao ga jednom, pa posle nekog vremena jos jednom....I to je to. Necu ga gledati sigurno po desetak puta kao na primer filmove Day After Tomorrow, Deep Impact ili Armageddon. To sve govori o filmu.
  • beogradski
    eXtreme member
    08.03.2021. 19:00
    Ima tu jedna stvar, u filmu je dete dijabeticar a otisli su na Grenland, pa iako su se ''sapasili'' pa dete nema insulin. Eto o tome nisu razmisljali
;

{{message}}

{{item.title}}