Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Your Honor - Mini serija s Bryan Cranstonom na Showtimeu

Što bi Vi bili spremni učiniti da spasite svoje dijete nakon što ono počini grešku koja bi ga mogla stajati života? Upravo se pred tom nemogućom etičkom dilemom našao cijenjeni sudac Michael Desposito , kojega maestralno tumači Bryan Cranston.

Čim se spomene Bryan Cranston, odmah se nameće pitanje, koliko je najnovija serija bliska sBreaking Bad? Uloga Waltera Whitea je zauvijek promijenila, ali i obilježila život Bryana Cranstona. Nije jedini u toj situaciji. Hugh Laurie kada igra naslovnu ulogu u nekoj novoj seriji svi se pitaju koliko je ta uloga bliska s dr. Houseom? Da se vratimo na početno pitanje koje zacijelo zanima sve obožavatelje Breaking Bad, među kojima sam i ja: Koliko se ulogom suca Desposita, Cranston primakao ulozi Waltera Whitea? Na žalost, mada je i ovoga puta Bryan Cranston sjajan, definitivno Top A klasa, glumačka krema Hollywooda, serija Your Honor po kvaliteti nije ni blizu Breaking Bad. Mada ima nekih širih poveznica, jer sudac Desposito baš kao i Walter White u uvodu serije Breaking Bad, stjecajem okolnosti i brigom za obitelj prelazi crtu etičnosti i sve dublje tone u tamnu zonu. Tu prestaje očita namjerna sličnost i poveznica s Breaking Bad. Mini serija Your Honor je adaptacija izraelske serije Kvodo iz 2017. godine. Peter Moffat koji stoji iza adaptacije je očigledno bio u potrazi za ulogom koja bi Bryana Cranstona povukla na onu liniju koja je Breaking Bad učinila jednom od najpopularnijih serija u novije doba. što je to u plotu serije što bi nas trebalo uvjeriti da je uloga suca Desposita na tragu Waltera Whitea iz Breaking Bad?

Cijenjeni sudac Michael Desposito moralna je vertikala sudstva New Orleansa. Svoj je život nakon prerane ženine smrti u potpunosti podredio sinu, srednjoškolcu Adamu. Mladi Adam je hipersenzibilno dijete. Od majke je naslijedio ljubav prema fotografiji, a njenu tragičnu smrt nije nikad prebolio. Na godišnjicu majčine smrti Adam se zaputi u geto gdje je majka bila kolateralna žrtva pljačke, da položi cvijeće na mjesto gdje se sve odigralo. Nakon što ga nekolicina crnih razbijača dobrano preplaši, Adam u panici bježi s automobilom i putem mu ispadne pumpica za astmu ispod sjedala. U pokušaju da je dograbi Adam izgubi kontroli nad upravljačem i naleti na motociklista. U direktnom sudaru mladi vozač motocikla nije imao nikakve šanse, te umire Adamu na rukama. U panici Adam donosi krivu odluku i bježi s mjesta nesreće. Mučem grižom savjesti priznaje ocu, sucu Michaelu Despositu što je upravo učinio. Njegov otac, koji je pojam pravde na sudovima New Orleansa, odluči da sa sinom ode na policiju prijaviti hit and run. No na policiji sreće ucviljene roditelje, Jimmya Baxtera i njegovu tugujuću suprugu Ginu. Jimmy je glava organiziranoga kriminala New Orleansa i neopisivo okrutan mafijaš. Michael je svjestan da bi predajom sina potpisao njegovu smrtnu presudu....

Od toga trenutka gledamo očajničke pokušaje oca, a bome i scenarista Petera Moffata da nam pokušaje Michaela Desposita da spasi sina učini vjerodostojnim i koliko toliko prihvatljivim. No sa svakom novom epizodom od ukupno deset emitiranih to je sve manje moguće. Opet vam mogu postaviti pitanje: Koliko ste daleko spremni otići da spasite vlastito dijete nakon što je učinilo kobnu grešku? Znam da bi većina vas učinila baš sve da spasi sina. No ono što čini, a naročito kako čini sudac Desposito, postaje sve više neuvjerljivo i degutantno. Da li je baš bilo potrebno u uvodu suca Desposita prikazati kao neortodoksnoga borca za pravdu? Zaštitnika obespravljenih i socijalno osviještenim pravednikom pripadnika bijele manjine koja živi u umivenim predgrađima. Taj je uvod kojim nas se uvjerava da je Desposito čovjek bez mrlje i mane na karakteru u stvari najveći uteg ove dramatski zahtjevne mini serije. Brojne rupe u priči dodatno čine ovu solidnu dramu na trenutke neuvjerljivom. Zašto se neke likove u seriji prikazalo tako površno i jednodimenzionalno? Crna sutkinja Le Blanc - Lorraine Toussaint je primjer kako se jedan potencijalno zanimljiv lik potpuno nelogički zanemari. Ona je šef suda, samosvjesna borbena osoba, a eliminiraju je iz priče s čašom vina? Problem cijele serije je ta neuvjerljivost u karakterizaciji likova. Kod drugih likova je svojevrsna plošnost učinila da izgube na snazi. Na primjer glavni negativac je Jimmy Baxter - Michael Stuhlbarg, fenomenalno odglumljen lik. No tako pravocrtan i plošan, maltene na rubu karikature napisan lik zlog mafijaša. Upravo se tu vidi koliko je nedostajalo finese da se likovi prikažu ljudskijima. Baxter je čovjek koji osjeća bol i mržnju, to je Stuhlbarg uspio udahnuti karakteru. No dalje od toga nije išlo.

Odnos prema likovima i neuvjerljivost cijele te situacije je najveća slabost serije. Mene nisu uvjerili da bi ja učinio sve što je učinio Michael Desposito. Niti da bi mi to uspjelo taman da sam "Pale sam na svijetu". S druge strane imamo sjajnoga Bryana Cranstona i gomilu odličnih glumaca koji ovu seriju ipak čine prihvatljivom za gledanje. Kada se sve zbroji i oduzme ljubitelji Bryana Cranstona budu ipak profitirali, još jednom izvanrednom ulogom njihova ljubimca. Ljubitelji Breaking Bad pak budu morali pričekati sljedeću priliku, jer im se s ovom definitivno nije posrećilo. Teško da bih je baš preporučio, no ako se odlučite pogledati Your Honor, nećete biti jako razočarani, mada je serija mogla biti i puno bolja, s obzirom na očekivanja i sjajni casting. Ako ništa drugo serija je odlično vizualno odrađena, (John Lindley) pa ste strane jako odskače od štanceraja koje nas putem stream servicea obasipa sa svih strana.

Trivia: Cijelo se vrijeme pitam zašto me Adam Desposito - Hunter Doohan tako jako fizički podsjeća na Iana Curtisa iz Joy Division? Onda na kraju treće epizode u mračnoj foto komori uz zvuke „Love will tear us apart again“ Adam izvodi Curtisov legendarni „Epilepsy dance“. Moffat je očito odlučio dati mini posvetu Ianu Curtisu kroz lik Adama Desposita.

  • Komentari (18)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Munzeland
    member
    28.03.2023. 15:20
    Serija bi trebalo da se zove " kako zasrati sve drugom sezonom "
  • 24.03.2023. 19:34
    Osrednje 6/10
  • MetalikeOperiteKose
    Senior translator
    19.02.2023. 13:01
    [QUOTE=prevodilac]evo i ja da komentarišem: šesta epizoda me baš razočarala. Mali čovek koji je već ubio Adama (doduše slučajno) sada opet ima na nišanu Karla, koji mu je tukao brata do smrti a baksterovi pobili sve. i šta se dešava,umesto da puca, spušta pištolji i beži. nelogično, razočaravajuće. moglo je bolje, da je neko naišao i sprečio ga, recimo. cela dobra serija se srušila, šteta.
    [/QUOTE]

    To ti je novoholivudska moralna renesansa. Nije ispravno ubiti čoveka "tek tako". Jes' ti on pobio porodicu i sve to, ali moraš da praštaš, ne smeš postati on... Cry Ranije su bili oni filmovi ili serije gde se neko mlati sa negativcima pa ih sve ubija ni po babu ni po stričevima i gotovo. Sad ih vode u zatvor, a ako scenaristi baš moraju da ubiju nekoga, onda se dotičnom mora nakačiti neki "dodatni greh".
    Npr, krimos beži od policije. Ranije bi ga jednostavno odstrelili, a danas mora da ubije nekog prolaznika ili nešto tokom bega da bi i sam završio ubijen.
    Onda imaš one situacije gde "grešnik" pomaže "dobricama". Ranije bi ga na kraju jednostavno pustili da ode. Danas, pošto nije ispravno pustiti grešnog da se izvuče, a opet nije lepo odvesti ga u zatvor posle svega što je učinio, jer bi to kod nekih gledalaca moglo da prikaže dobrice u "lošem svetlu" - takvi po pravilu poginu tokom "dobročinstava". I nema neprijatne dileme. 
    Postali su predvidljivi do granica užasa... 
;

{{message}}

{{item.title}}