Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Fall - Traumatično...

Odavno neki film nije izazvao žmarce kao ovaj - i zbog toga je traumatičan! U prilično dobrom smislu te reči. Naravno, ovaj film je "dobar" samo pod uslovom da vas zanimaju "visinske problematike", odnosno da imate bilo kakvu emociju u vezi s penjanjem i pentaranjem na kojekakve objekte ili pojave, bilo prirodnog ili veštačkog porekla. 

Jer, Fall jeste upravo takav film, nešto više od sat i po prilične "mučnine" izazvane "free-climbingom" dve zanesenjakinje na zarđali pustinjski TV-toranj visok 600 metara. I tu "kapa-dole" za rediteljski poduhvat - ovo jeste film koji na pravi način dočarava atmosferu i emociju, čini vas nervoznim i znoje vam se dlanovi. A, gde ga svrstati - nije baš triler, nije ni film-katastrofe... možda film "preživljavanja"? Ne sećam se baš da postoji puno filmova koji nisu dokumentarni, a koji ovakav "fenomen" isturaju u prvi plan. Samim tim, "puca" i na zbirno mnogo veću publiku, koja se, možda i po prvi put susreće s izazovima "free climbinga" i opasnostima koji ova "zabava" nosi. Pa se vi posle penjite...

Becky i Shilof su dve "penjačice" i dobre prijateljice, koje je nesreće na prethodnom poduhvatu razdvojila. Godinu dana kasnije Shiloh, koja je u međuvremenu postala i instagram-zvezda vraća se u život svoje prijateljice, nudeći joj izazov penjanja na pomenuti toranj u bestragiji. Becky prihvata, mada ne baš previše voljno... Sve dok joj adrenalin ponovo ne proradi, u podnožju napuštene metalne grdosije. Onda kreće penjanje... I žmarci... I, lešinari koji kruže na visinama... I, začudo, film nije dosadan nijednog trenutka...

... Dovoljno...

Reditelj Scott Mann (Final ScoreHeistThe Tournament) ponudio je, možda i svoje "najcelovitije" ostvarenje, uprkos tome što su mu u prethodnim filmovima uloge tumačili i zvezde kao što su Dave BautistaRobert De Niro ili Kate Bosworth. U gotovo svim scenama u Fall jesu samo Grace Caroline Currey i Virginia Gardner, kao Becky i Shilof, i to jeste ono zbog čega devojkama treba odati veliko priznanje. Treba u, ipak, svedenom scenariju, odigrati tako da ovaj poduhvat izaziva već pomenuto osećanje "smislenosti". Mada, treba reći i da "neke sitnice" postoje koje bi, da im se posvetilo malo više pažnje, doprinele još "čvrćem" utisku. Zahtevniji gledaoci mogu da prigovaraju na što-šta, od "jeftinoće" dijaloga, do ne-baš-poštovanja osnovnih načela fizike, ali, generalno, ovo jeste prilično solidan "uradak", koji izaziva "emociju", čineći da vam se i stolica iz koje gledate sve ovo "pentaranje" klima i nagoni vas da se osvrćete i proveravate da li je i dalje čvrsto "prikovana za zemlju". A, taj "ukus" filmskog učestvovanja u nečemu, izazivanja osećanja bliskog "hičkokovskoj napetosti" jeste ono što je više nego dragoceno!

I nema veze zbog svih tih "propusčića", već samo "postojanje" filma poput ovog, i gledanje istog, jeste iskustvo koje ne treba da se propusti.

 

 

  • Komentari (23)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • Tom Brady
    Active member
    17.11.2022. 23:22
    Ovakvi "survivor" filmovi retko kad budu iznad proseka što se kvaliteta tiče. Uvek ima tu previše nelogičnosti, a i oduže se takvi filmovi zbog jednoličnog okruženja. Doduše ovde jeste jeziva ova visina, barem meni🙂
  • DurmitoracŠljivo
    Active member
    02.10.2022. 19:25
    Film je loše odrađen , tema je baš dobra ali su mogli mnogo bolje da ga naprave .
  • rajans
    member
    01.10.2022. 08:00
    [QUOTE=Ordinary]
    Ljudi jesmo li mi gledali isti film ili sta?

    1. Veoma je izvodljivo napuniti telefon na sijalicno grlo kako je pokazano, nije logicno da sijalica u tornju bude standardne dimenzije, obicno su mnogo vece, a i da bi treptala napon treba da se prekida konstantno.

    2. Prvi put kada su bacili telefon u patici, dron je bio u rancu ispod njih koji nisu dohvatili, drugi put kada su dohvatili dron, ostao im je jedan telefon koji se nalazi na kontroleru i upravljaju dronom, verovatno ne moze da leti bez telefona, tako da ne moze ni da ga posalje dole.

    3. Neko je prokomentarisao oblik tornja i da nije siroka baza, mislim da je realno prikazan, tome sluze one sajle koje ga natezu na sve 4 strane

    Sve u svemu, dobri zapleti, i naravno baksuz na svakom koraku, da je moglo bolje, moglo je, ali ni ovo nije lose.
    [/QUOTE]

    Vau... Vrlo samouverena "argumentacija". Međutim, treba napraviti distinkciju između "realnog" i "mogućeg". U ovom filmu malo je šta realno. I zato je on loš. A ako se upustimo u relativizaciju, onda je sve moguće i prihvatljivo. Posebno u filmovima.

    No, stvari počinju od početka. A ovde je već postavka loša (pročitati prvi pasus iz mog prethodnog posta). Sve je u ovom filmu nategnuto i radnja se formirala tako da se film kreće, ali se zato logika morala žrtvovati.

    Otuda je i sijalično grlo na tornju od 600 metara baš kao za noćnu lampu u spavaćoj sobi Smile, prilagođeno onome što je autorima neophodno da se radnja nastavi. Da, hipotetički je moguće napuniti mobilni preko njega, uz korišćenje dodatnog među-provodnika (što je ovde prsten), kako bi se napravila razlika u dužini konektora na punjaču. Jer, u suprotnom bi došlo do kratkog spoja. Ali, na toj visini, u takvim uslovima, gde se povređena devojka čija rana "smrdi" pentra dalje - je li to realno? Pa već kontra-argument koji sam navodiš (on-off napona) dovodi do toga da bi punjenje trajalo satima.

    Za redosled telefon-dron si u pravu, ali to je samo još jedan pokazatelj kako je radnja iskonstruisana da bi se postigao neki efekat. Međutim, ono što zanemaruješ je da je čudno otkud da preostali telefon ima instalisanu aplikaciju za upravljanje dronom, bez internet konekcije? Osim toga, ako se dronom upravlja preko wifi, koliko daleko on može leteti? 100-200m max.

    Mogao bih proširiti listu mojih zamerki iz prvog posta, mogao bih dalje nabrajati, ali čemu to... Ne zaslužuje to ovaj film.
;

{{message}}

{{item.title}}