Za sve opcije molim te da se prijaviš ili registriraš!

Najbolji filmovi 2022 (Hajde da se igramo)

Godina 2022. je prošla i red je da se podsetimo nekih od najboljih filmova koje smo videli u tom periodu, po mišljenju vašeg skromnog kritičara. Napominjem da su u ovaj izbor uzeti uglavnom oni filmovi koje smo ove godine imali prilike da vidimo u zvaničnoj distribuciji (uz tek minimalni "dodatak", ali su najavljeni). Istovremeno, pozivam verne korisnike sajta da nam u komentarima dostave svoje liste 10 najboljih ostvarenja, a mi ćemo onda to sve lepo rangirati i povezati u 10 zaista najboljih (!?).

Što se mene tiče, evo ovako:

12. Smile

"Jedan od interesantnijih predstavnika žanra poslednjih godina. E, sad, da su autori pokazali samo malo više ambicija, mogao je ovo da bude horor na tragu postulata žanra, otprilike tamo negde gde se kao autori, mada u svojim oblastima kreću Stanley Kubrick ili Stephen King. Što nije do kraja izvedena premisa, ostaće nepoznato" (ostatak na Smile - Da je malo više...)

11. The Black Phone

10. Madres paralelas

"Naravno, Almodovar ne bi bio to što jeste da vešto ne komponuje dvosatni emotivni "Roller Coaster", namenjen svima koji žele da osete totalno unetu dušu u pravo umetničko delo. Uostalom, svaki Almodovar film je lepršavi praznik za oči i srce, a tradiciju je nastavio i s ovim, čineći ga dovoljno drugačijim od svojih prethodnika, a da se kao i oni gleda s uživanjem" (ostatak na Šta je zajedničko filmovima Madres paralelas i Strahinja Banović?)

9. The Menu

"Čisti, nepatvoreni pravi-pravcati izdanak žanra koga smo nekad zvali "strava i užas", skoro pa remek-delo u okvirima i standardima kojima se kreće" (ostatak na The Menu - Film godine?)

8. Belfast

"Kenneth Branagh pristupio je ovoj temi na prilično drugačiji način, kao da je vaš intimni prijatelj, pripovedajući priču o jednoj običnoj porodici, zatečenoj u vremenu gotovo neljudskom, kada se brišu granice dobrog komšiluka i zadevaju neke ratničke priče. Sve to kroz vizuru devetogodišnjeg dečaka, još nenaučenog da mrzi, ali dovoljno odraslog da ga uplaši ono što vidi da postaju neki ljudi kad odrastu" (ostatak na Belfast - Pravo vreme)

7. Triangle of Sadness

"Dobitnik 'Zlatne palma' na ovogodišnjem Kanskom filmskom festivalu. Samim tim, dovoljno provokativna informacija da svako pogleda šta nam je ponuđeno u ovoj cinično-bunjuelovskoj varijaciji psiho-terapije sadašnjeg životnog trenutka na našoj planeti." (ostatak na Triangle of Sadness - Podseća na Bunjuela)

6. Im Westen nichts Neues

"Gledanje filma nudi strah razaranja moralnih vrednosti za koje mislimo da postoje u nama, eto, čak i 100 godina nakon nastanka Remarkovog književnog remek-dela" (ostatak na Im Westen nichts Neues - Opomena za sva vremena)

5. Ghahreman

"Bogati kadrovi i mudra scenografija, uz melanholični trenutak koji provejava tokom trajanja svih 127 minuta filma, jeste ono što budi nadu u ljudskost... običnog čoveka" (ostatak na Heroj - Dragocenost...)

4. The Fabelmans

Odličan, intiman film jednog od reditelja koji je napravio neke od najboljih filmova svih vremena...

 

3. Elvis

"Pored toga što je ovaj film 'biopic', jedan od onih koji 'podižu svest', on je i besprekorno upakovan u vizuru 'posebnosti' koja čini da 'saznamo nešto novo' (ostatak na Elvis - Šljašteći Rock 'n' Roll kralj...)

2. Everything Everywhere All at Once

"Vremenom film prerasta u sopstvenu antitezu, originalnu tvorevinu koja bi mogla predstavljati 'kariku koja nedostaje' u lancu evolucije kojom bi "pokretne slike" mogle da se kreću u budućnosti" (ostatak na Everything Everywhere All at Once - Zaveštanje Monty Python)

1. The Whale

"Ovo jeste drama, teška, možda i prepatetična, ali istinita do bola, lomljivih duša, baš onako kako život može da te sredi kada se to najmanje nadaš" (ostatak na The Whale - Literatura!)

 

  • Komentari (25)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

  • 02.05.2023. 17:10
    1. The Outfit
    2. Fall
    3. Corro da te
    4. Shut In
    5. Los renglones torcidos de Dios
    6. Hustle
    7. The Son
    8. Watcher
    9. Drishyam 2
    10. Top Gun: Maverick
  • vladat
    Active member
    14.01.2023. 19:26
    Evo i od mene 5 filma : Das Privileg https://www.imdb.com/title/tt14637290/ Forbannelsen https://www.imdb.com/title/tt13125004/ Ostatnia wieczerza https://www.imdb.com/title/tt19724142/ Raven's Hollow https://www.imdb.com/title/tt15245390/ Terrifier 2 https://www.imdb.com/title/tt10403420/
  • bgvracar
    Senior translator
    10.01.2023. 09:01
    [QUOTE=JoxerTM][QUOTE=bgvracar]
    Mnogo toga sam propustio prethodne godine, pa od onog što sam pogledao, evo moje liste (poređajte kako želite):
    ...
    God's Crooked Lines (Los renglones torcidos de Dios)
    ...[/QUOTE]
    Sad sam ga pogledao i ne shvaćam da mi ga nitko nije preporučio - ma ni ti (sine Brute! LOL).
    Oduševio me svjetski.
    Dodao ga na popis.[/QUOTE]

    Nema promašaja sa Oriolom Paulom. Ne snima često, ali kad ga ubode, ubo je. LOL Pošto je radio i kao scenarista na nekim filmovima, vidi se da zna da probere interesantne scenarije. Velemajstor trilera. Thumbs Up
;

{{message}}

{{item.title}}