The Outsider - Puno nasilja, a vrlo malo emocija

režija: Martin Zandvliet

Ima nešto privlačno u japanskoj kulturi Yakuza podzemlja. Zapadnom gledatelju, pa tako i nama, njihov surovi kodeks časti i rituali koji ga prate, izazivaju znatiželju ali i nelagodu. Gotovo svaki yakuza film ima svoju publiku, pa ne dvojim da i The Outsider bude imao svoju publiku, jer je kroz glavnu ulogu Jareda Letoa dodatno zanimljiv zapadnoj populaciji.

Nick Lowell (Jared Leto), američki je zatvorenik u japanskom zatvoru, deset godina nakon završetka Drugog svjetskoga rata. U zatvoru spasi život istaknutom yakuzi Kyoshiju iz Shiromatsu klana, te biva iniciran kao jedini gaijin-yakuza u svijetu bandi Osake. Hladan kao led, spreman za sve okrutnosti koje vladaju u podzemlju poratne Osake, ubrzo stiče gomilu neprijatelja. No i poštovanje staroga šefa klana, kao i ljubav Miju, prekrasne sestre njegova „brata“ Kyoshija. Kada Sizu klan pokuša izgurati iz Osake yakuze iz Nickova klana, slijedi krvavi obračun.

The Outsider je krvavi thriller. Budite spremni na niz scena koje izazivaju nelagodu. Uključujući obred rezanja prstiju, kao svojevrsno priznavanje krivice velikom vođi klana. Svijet yakuza koji počiva na feudalnoj tradiciji časti i hijerajhiji osobitoj za patrijahalni Japan, okrutan je svijet. Malo toga što donosi industrijalizacija ima utjecaja na zatvoreni krug časti i smrti yakuza. No upravo tu i leži najveći problem filma.

O Nicku ne znamo gotovo ništa. Bio je američki vojnik u II svjetskom ratu, no pravi razlog njegova boravka u zatvoru i ulaska u strani svijet yakuza, nikada nismo saznali. Kao gaijin on nije „simpatičan“, nikome osim svome klanu, a i tu ima oponenata. Naravno da „američka pseta“ ne uživaju bog zna kakvu simpatiju u poratnome Japanu. Njegovi motivi za uspon na početku su više no nejasni, to je ujedno i najveći nedostatak filma. Jared Leto, ledenoga izraza lica, naprosto ne daje puno za naslutiti koji su to motivi koji ga pokreću. Gotovo mehanički ubija i osakaćuje ljude. Malo pomaka u emotivnom izražaju ima jedino u njegovu odnosu sa Miju. Za sve ostalo čini se da je spreman ubiti čitav svijet, bez grča na licu. Emocije su isključene u ovome filmu, no bar nasilja ima na pretek.

Mala zanimljivost: Jared Leto je tek treći izbor za stožernu ulogu Nicka. Prije njega je Michael Fassbender prvi odbio ulogu. Nakon njega je nakon „kreativnoga razmimoilaženja“ odustao i Tom Hardy. Onda je u ulogu Nicka uskočio Jared Leto. Zanimljivo bi bilo vidjeti Toma Hardya, no i Jared Leto je veliki „ulov“. Ipak je on Oskarom ovjenčan za ulogu u Dallas Buyers Club (2013).

Ljubitelji egzotičnoga yakuza svijeta i nasilja bit će zadovoljni, ostalima po volji.

 • Komentari (2)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • Isolation
  member
  15.03.2018. 18:31
  Odlican Film!Jedan od boljih filmova ovog zanra u proteklih nekoliko godina....
 • osman2510
  Translator
  15.03.2018. 09:01
  Odgledao sam jutros oko pola filma. Nažalost, nisam imao vremena, morao sam na posao. No, nakon odgledanog, ne bih se u potpunosti (skoro nikako) složio s recenzijom. Emocija ima napretek, samo što su u takvom svijetu potisnute ili se drukčije izražavaju. Nik je znatiželjni oportunista koji nema što za izgubiti, osim svog života, naravno. Ali i na to je od samog početka i spreman. S druge strane, iskoristiti će svaku priliku koja mu se pruži. Sve ostalo o njemu, suvišno je. Što se tiče nelagode, ni to ne kužim. Film je o svijetu Yakuza, a to je pitanje časti. Dakle, to se podrazumjeva. Tako da onaj tko ga gleda, treba i biti spreman na to. Iskreno, ne vidim nikakav problem u tomu. To je pitanje tradicije, koja nema nikakve veze sa industrijalizacijom i savremenim svijetom, već sa osobnim doživljajem recenzenta. Yakuza je bilo i bit će stoljećima, svidjelo se to nekom (recenzentu) ili ne. Dakle, to je, što je. A mislim da je hladni Jared Leto odličan izbor glavnog lika, jer da je drukčiji ne bi se ni uklopio u yakuze, a niti u film. Jedva čekam da dođem doma i odgledam film do kraja.______________________________________________________________Da, mogu samo potvrditi. Ovo se rijetko viđa u filmovima i po meni mnogo bolje, odnosno ima više težine od Kuma i sve talijanske mafije. Nevjerovatno je samo koliko su samo "porodični odnosi" naglašeni i sa "tako puno unutarnjih emocija (naboja)": ljubavi, poštenja i poštovanja, kao i bijesa, mržnje i izdaje. 8,5/10