The Outsider - Puno nasilja, a vrlo malo emocija

režija: Martin Zandvliet

Ima nešto privlačno u japanskoj kulturi Yakuza podzemlja. Zapadnom gledatelju, pa tako i nama, njihov surovi kodeks časti i rituali koji ga prate, izazivaju znatiželju ali i nelagodu. Gotovo svaki yakuza film ima svoju publiku, pa ne dvojim da i The Outsider bude imao svoju publiku, jer je kroz glavnu ulogu Jareda Letoa dodatno zanimljiv zapadnoj populaciji.

Nick Lowell (Jared Leto), američki je zatvorenik u japanskom zatvoru, deset godina nakon završetka Drugog svjetskoga rata. U zatvoru spasi život istaknutom yakuzi Kyoshiju iz Shiromatsu klana, te biva iniciran kao jedini gaijin-yakuza u svijetu bandi Osake. Hladan kao led, spreman za sve okrutnosti koje vladaju u podzemlju poratne Osake, ubrzo stiče gomilu neprijatelja. No i poštovanje staroga šefa klana, kao i ljubav Miju, prekrasne sestre njegova „brata“ Kyoshija. Kada Sizu klan pokuša izgurati iz Osake yakuze iz Nickova klana, slijedi krvavi obračun.

The Outsider je krvavi thriller. Budite spremni na niz scena koje izazivaju nelagodu. Uključujući obred rezanja prstiju, kao svojevrsno priznavanje krivice velikom vođi klana. Svijet yakuza koji počiva na feudalnoj tradiciji časti i hijerajhiji osobitoj za patrijahalni Japan, okrutan je svijet. Malo toga što donosi industrijalizacija ima utjecaja na zatvoreni krug časti i smrti yakuza. No upravo tu i leži najveći problem filma.

O Nicku ne znamo gotovo ništa. Bio je američki vojnik u II svjetskom ratu, no pravi razlog njegova boravka u zatvoru i ulaska u strani svijet yakuza, nikada nismo saznali. Kao gaijin on nije „simpatičan“, nikome osim svome klanu, a i tu ima oponenata. Naravno da „američka pseta“ ne uživaju bog zna kakvu simpatiju u poratnome Japanu. Njegovi motivi za uspon na početku su više no nejasni, to je ujedno i najveći nedostatak filma. Jared Leto, ledenoga izraza lica, naprosto ne daje puno za naslutiti koji su to motivi koji ga pokreću. Gotovo mehanički ubija i osakaćuje ljude. Malo pomaka u emotivnom izražaju ima jedino u njegovu odnosu sa Miju. Za sve ostalo čini se da je spreman ubiti čitav svijet, bez grča na licu. Emocije su isključene u ovome filmu, no bar nasilja ima na pretek.

Mala zanimljivost: Jared Leto je tek treći izbor za stožernu ulogu Nicka. Prije njega je Michael Fassbender prvi odbio ulogu. Nakon njega je nakon „kreativnoga razmimoilaženja“ odustao i Tom Hardy. Onda je u ulogu Nicka uskočio Jared Leto. Zanimljivo bi bilo vidjeti Toma Hardya, no i Jared Leto je veliki „ulov“. Ipak je on Oskarom ovjenčan za ulogu u Dallas Buyers Club (2013).

Ljubitelji egzotičnoga yakuza svijeta i nasilja bit će zadovoljni, ostalima po volji.

 • Komentari (6)

Za komentiranje morate biti prijavljeni!

 • 19.03.2018. 18:40
  nema tu ni tragova yakuza magije. Samo mrak, i nasilje bez smisla . Rezanje prstiju je smeh jer mali prst mu je duži od srednjeg hahaha glup filmski promašaj
 • jocoiva
  Active member
  19.03.2018. 15:50
  moja ocjena 5 od 10 pogledao ,ali ništa za pamčenje
 • zoran_vs
  member
  19.03.2018. 12:44
  nije mi se dopao film